Eerste OKAN-dag voor leerkrachten

Samen oplossingen zoeken voor de OKAN-uitdagingen

De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen organiseren op vrijdag 5 mei in het Provinciehuis van Leuven de allereerste ‘OKAN-dag’. Leerkrachten, vervolgcoaches, coördinatoren en directies van de 14 Vlaams-Brabantse ​ OKAN-scholen komen er samen om ervaringen te delen en om naar oplossingen te zoeken voor de uitdagingen in het OKAN-onderwijs.

In Vlaams-Brabant bieden 14 scholen OKAN (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) aan. OKAN-onderwijs is onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers waarin ze intensief Nederlands leren. Het gaat om volgende scholen: Atheneum Keerbergen, Don Bosco Haacht, GITO Overijse, GO! Campus Redingenhof, Heilig Hartinstituut Kessel-Lo, Katholiek Onderwijs Vilvoorde, Katholieke Scholen Diest, GO! Kompaz Zaventem, PISO Tienen, Sancta Mariainstituut Lembeek, Sint-Albertuscollege Haasrode, Sint-Martinuscollege Overijse, Sint-Jozefsinstituut Betekom en VIA Tienen.

De provincie Vlaams-Brabant brengt de coördinatoren en vervolgcoaches van deze OKAN-scholen regelmatig samen in een lerend netwerk. Dit om ervaringen te delen en om samen naar oplossingen te zoeken voor de actuele uitdagingen in het OKAN-onderwijs. Projecten zoals ‘OKAN in actie’ en de boeken ‘Eerst OKAN, nu IK KAN’ en ‘OKAN-wijs’ zijn daar het gevolg van.

Op 5 mei van 9 tot 16.30 uur wordt de allereerste OKAN-dag georganiseerd in het Provinciehuis van Leuven. ​
Het is een inspiratie-dag met lezingen, workshops en toonmomenten van materialen voor alle leerkrachten, vervolgcoaches, coördinatoren en directies van deze OKAN-scholen.

Programma:

  • 09:00-10:30 uur: Inleiding door Sarah Devos (UGent) en getuigenis van een ex-OKAN-leerling
  • 10:30-11:00 uur: Pauze en materialenmarkt
  • 11:00-12:30 uur: 6 keuze sessies over OKAN-thema’s
  • 12:30-13:30 uur: Broodjeslunch en materialenmarkt
  • 13:30-16:00 uur: 13 thematafels
  • 16:00-16:30 uur: Napraten

Meer info over het programma: www.vlaamsbrabant.be/okandag

De Vlaams-Brabantse OKAN-leerkrachten kwamen voor de eerste keer samen om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar
De Vlaams-Brabantse OKAN-leerkrachten kwamen voor de eerste keer samen om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar

“Het is belangrijk om aandacht te hebben voor anderstalige nieuwkomers en het OKAN-onderwijs. De leerkrachten in OKAN staan de afgelopen jaren voor meer uitdagingen dan ooit door de corona- en de Oekraïnecrisis. Het is al niet eenvoudig voor OKAN-leerlingen om in het onderwijs hun weg te vinden en een succesvolle schoolloopbaan uit te bouwen. Tijdens en na OKAN moeten zij heel wat hindernissen overwinnen. Daarbij hebben ze vaak nood aan specifieke ondersteuning. Met deze OKAN-dag willen we een antwoord proberen bieden aan de noden van ons OKAN-netwerk en de OKAN-teams de boodschap geven dat ze er niet alleen voor staan”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter en onderwijs.

Er bestaat een breed gamma aan materialen voor OKAN-leerkrachten
Er bestaat een breed gamma aan materialen voor OKAN-leerkrachten

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 
 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be