OKAN-leerlingen uit Tienen ontdekken vrijetijdsaanbod

Anderstalige leerlingen maken kennis met Vlaams-Brabants vrijetijdsaanbod

Op 17 maart maakten de OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers)-leerlingen van PISO en VIA Tienen kennis met verschillende vrijetijdsactiviteiten in het kader van het project ‘OKAN in actie’. Hiermee laat de provincie Vlaams-Brabant anderstalige leerlingen kennismaken met vrijetijdsactiviteiten, zoals een jeugdbeweging, een sportclub of de academie, in hun gemeente. 


Met het project ‘OKAN in actie’ laat de provincie Vlaams-Brabant OKAN-leerlingen kennismaken met 6 verschillende vrijetijdsactiviteiten uit hun gemeente, zoals de plaatselijke jeugdbeweging, de sportclub in de buurt, een academie of een andere lokale vrijetijdsaanbieder. ​
Het project loopt voor het derde schooljaar op rij onder begeleiding van Groep INTRO in 9 Vlaams-Brabantse OKAN-scholen: Katholieke Scholen Diest, PISO Tienen, VIA Tienen, het Sint-Jozefsinstituut Betekom, TechnOV Vilvoorde, GO! Kompaz Zaventem, Sancta Maria Lembeek en het Sint-Martinuscollege Overijse. De leerlingen uit school GITO in Overijse sluiten ook aan.


OKAN in actie in Tienen


Op 17 maart volgenden in Tienen 14 leerlingen boksles bij Overkop, 26 leerlingen gingen spelen bij Chiro ’t Klontje, 15 leerlingen gingen opruimen bij Natuurpunt en 12 leerlingen gingen helpen in het woonzorgcentrum Sint-Alexius. Nog 20 andere leerlingen kregen de kans om een voetbaltraining te volgen bij KVK Tienen. De kennismaking met deze organisaties in Tienen behoort tot de 9 initiaties dit schooljaar. Eerder maakten de leerlingen al kennis met Arktos en Overkop. Later dit schooljaar staan ook badminton en dans op het programma.

Tijdens deze activiteiten ligt de nadruk op taalstimulering, op de ontdekking van de talenten van de leerlingen en op wederzijdse kennismaking. De leerlingen leren verschillende organisaties kennen en deze organisaties maken kennis met een nieuwe doelgroep.

“Nieuwkomers krijgen op school uitstekend onderwijs. In de onthaalklassen worden jongeren tussen 12 en 18 jaar gestimuleerd om snel en goed het Nederlands onder de knie te krijgen. Maar buiten de schooluren vallen de kansen om Nederlands te oefenen weg. OKAN-leerlingen vinden moeilijk aansluiting bij het vrijetijdsleven. Ze kennen het concept ‘hobby’ vaak niet en weten ook niet welk vrijetijdsaanbod er in de gemeente bestaat. Vanuit de OKAN-scholen komt daarom de behoefte om in te zetten op zinvolle vrijetijdsbesteding voor deze jongeren. Vrijetijdsbesteding waarbij het leren van het Nederlands en de integratie van de jongeren centraal staan. Tijdens deze activiteiten krijgen de jongeren immers niet alleen veel informele spreek- en luisterkansen, maar komen ze ook in contact met verschillende verenigingen in de buurt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Met 'OKAN in actie' wil de provincie jonge nieuwkomers laten kennis maken met het vrijetijdsaanbod uit hun gemeente
Met 'OKAN in actie' wil de provincie jonge nieuwkomers laten kennis maken met het vrijetijdsaanbod uit hun gemeente

“We gaan op zoek naar bereidwillige clubs die een initiatie willen geven voor de jongeren. Na deze initiaties worden de leerlingen aangemoedigd om na te denken over hun interesses en talenten en om eventueel aan te sluiten bij één van de verenigingen”, zegt Kwirien Joly, taalcoach van Groep INTRO. “KVK Tienen is een enthousiaste partner van bij de start. Al twee schooljaren op rij kregen we een eersteklas training. Ook nu werden de leerlingen warm onthaald en deden ze enthousiast mee.” ​

“Als voetbalvereniging KVK Tienen vinden we het belangrijk dat alle jongeren kansen krijgen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. We geven hen een doel. Het gaat om veel meer dan tegen een bal trappen. Voor veel kinderen is de club een houvast. Voor sommigen zelfs de bron van hun sociale structuur. Binnen KVK is elk kind, elke jongere, elke jongen of meisje, gelijk. Ze zijn verenigd in die ene fijne bezigheid: voetbal. Wars van afkomst, kleur of godsdienst. Op het veld ben je een team dat samen wint of verliest. Daarmee bewijst sport een grote dienst aan de gemeenschap als verbindend element tussen mensen. De jongeren op het terrein en de ouders als positieve supporters naast het veld en in de kantine: dat is een must bij KVK. Door de samenwerking met enkele regionale teams kan iedereen op zijn/haar niveau terecht. Zo is er een plaats voor elk kind.”, zegt Peter Denruyter, voorzitter van de KVK Tienen Academy.

OKAN-leerlingen proeven van een voetbaltraining bij KVK Tienen
OKAN-leerlingen proeven van een voetbaltraining bij KVK Tienen

“We streven er in onze stad naar om iedereen te integreren in onze Tiense gemeenschap,” zegt Ine Tombeur, schepen van mensen. “Hiervoor staan onder andere acties rond taal, vrijetijdsparticipatie en kansen voor kinderen in ons meerjarenplan. OKAN in actie is een zeer mooi en verbindend initiatief. ​ Op verschillende plaatsen worden er jeugdactiviteiten georganiseerd, dit zorgt voor netwerking en de taal wordt geoefend, kortom verschillende vliegen in één klap. Ik ben blij dat dergelijke initiatieven in de spotlight worden gezet, zodat we het belang hiervan kunnen duiden, maar zeker ook om nog meer anderstalige jongeren warm te maken voor vrije tijd.”

 

OKAN in actie in 7 andere gemeenten

Ook in 7 andere Vlaams-Brabantse scholen uit Diest, Begijnendijk, Halle, Overijse, Vilvoorde en Zaventem kunnen OKAN-leerlingen kennis maken met het vrijetijdsaanbod uit hun regio. ​

Lijst met komende activiteiten in andere scholen:

Wanneer?

Wie? OKAN-leerlingen van…

Wat?

21/3 15 – 16 uur

PISO Tienen en VIA Tienen

Badminton

29/3 13 – 16 uur

Sint-Martinuscollege Overijse

Turnen

29/3 13-15.30 uur

Sint-Martinuscollege Overijse

Turnen bij Gympies Hoeilaart

20/4 15.30 – 17 uur

Sancta Maria Instituut Lembeek

Skaten

22/04 9 – 12.30 uur

Sint-Martinuscollege Overijse

kunstatelier BKO

24/4 13.30 – 15.30 uur

Kompaz Zaventem

Dans (modern en ballet)

26/4 12.45 – 14.15 uur

TechnOV Vilvoorde

Circus

26/4 12.30 – 15.30 uur

Katholieke Scholen Diest

Zwerfvuilrapen en kennismaking met de dienst Diversiteit en de jongeren-werking van ’t Arsenaal

27/4 15.30 – 17 uur

Sancta Maria Instituut Lembeek

Capoeira

29/04 14 – 17 uur

Sint-Martinuscollege Overijse

programmeren bij Coderdojo in Overijse

3/5 13 – 15 uur

TechnOV Vilvoorde

Basketbal

4/5 10 – 11.30 uur

Katholieke Scholen Diest

Skaten

8/5 15.30 – 17.30 uur

Kompaz Zaventem

Voetbal Sterrebeek

10/5 12.45 – 14.15 uur

TechnOV Vilvoorde

Skaten

26/5 10.20 – 15.30 uur

Sint-Jozefsinstituut Betekom

Toneel

31/5 12.30 – 14.30 uur

Kompaz Zaventem

Dans (hip hop)

03/06 10 – 11.30 uur

Sint-Martinuscollege Overijse

Badminton Treffers Overijse

14/6 12.45 – 14.15 uur

TechnOV Vilvoorde

Rope skipping

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be