Zwemmen in open lucht vanaf 1 mei

Provinciale openluchtbaden Vlaams-Brabant klaar voor start zwemseizoen

Het grillige aprilweer sputtert nog wat tegen, maar de mooie dagen komen er aan. Daarmee gaat het zwemseizoen de Vlaams-Brabantse provinciale openluchtbaden van start. Net als vorig jaar geldt er een lagere capaciteit en een verplichte reservatie zodat de corona-veiligheid gegarandeerd is in en rond het zwembad. Er zijn ook een aantal veranderingen. De toegang tot het parkgedeelte van het Provinciedomein Halve Maan in Diest wordt gratis. De prijs voor een zwembeurt in de zwembaden is nu gelijk voor alle inwoners van Vlaams-Brabant. Mensen van buiten de provincie betalen een hoger tarief. Inwoners van Diest moeten nu ook betalen in de Halve Maan.

 

“Vorig seizoen kreeg het coronavirus de werking van onze provinciedomeinen niet klein”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor provinciedomeinen. “Integendeel. Onze domeinen waren een toevluchtsoord voor vele mensen. Eén van de weinige plekken waar mensen van alle leeftijden zich konden ontspannen. De werking moest uiteraard aangepast worden aan de veiligheidsvereisten van de coronamaatregelen. Dit seizoen gaan we op dat elan verder”.

Foto: gedeputeerde Ann Schevenels, domein beheerder Oswald Debelder en recreatief coördinator Bart Vanwyngaerden aan het ploeterbad van Kessel-Lo
Foto: gedeputeerde Ann Schevenels, domein beheerder Oswald Debelder en recreatief coördinator Bart Vanwyngaerden aan het ploeterbad van Kessel-Lo

Impact corona op zwemmen

Om voldoende afstand te kunnen bewaren in het zwembad blijft de capaciteit verminderd tot 10 m² zwemoppervlak per persoon. De capaciteit van de Halve Maan in Diest bedraagt zodus 800 personen, in Huizingen 120 personen en in Kessel-Lo 120 personen.

Om meer mensen de kans te geven om te zwemmen, werken de zwembaden met twee tijdsblokken. De tijdsblokken in de drie domeinen zijn van 11 tot 14 uur en van 15 tot 18 uur.

 

Parkgedeelte Halve Maan wordt gratis

Nieuw voor het Provinciedomein Halve Maan Diest is de opsplitsing van het park- en zwembadgedeelte. Dat biedt grote voordelen: de toegang tot het parkgedeelte wordt gratis en bovendien moet er niet meer voor gereserveerd worden.

“Hiermee komen we tegemoet aan de verzuchtingen van heel veel omwonenden die in de loop van de dag met de kinderen of kleinkinderen even naar de speeltuin willen. Zij hoeven niet meer te reserveren en ook niks te betalen. De capaciteitsbeperkingen voor de zwembaden ten gevolge van corona leggen hen geen beperkingen meer op. Dat was vorig jaar nog een issue”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

 

Zwemmen vooraf online reserveren

Het online reserveringssysteem voor zwemtickets blijft behouden. Het zorgde voor een snellere doorstroom aan de kassa’s, bezoekersbeheersing ter plaatse en gerichte inzet van personeel in functie van de drukte.

De tarieven zijn vereenvoudigd. Zwemmers kunnen kiezen voor een individueel ticket of voor een abonnement. ​

Bovendien stelt de provincie de eerder geplande verhoging van de prijzen voor de zwembaden opnieuw uit. De provincieraad heeft ervoor gekozen om de verhoogde uitbatingskosten nog niet door te rekenen aan de bezoeker. Hiermee erkent de provincieraad de belangrijke sociale rol van de provinciedomeinen in deze corona-tijden.

Voortaan zullen de inwoners van Diest ook moeten betalen voor het zwembad. Ze kunnen aan een verminderde prijs van het zwembad gebruik maken.

Alle tarieven zijn terug te vinden op www.vlaamsbrabant.be/provinciedomeinen


Meer info
: ​
www.vlaamsbrabant.be/provinciedomeinen
www.vlaamsbrabant.be/zwemmen

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Agnetha Van Pee

Recreatie en provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be