Zwembaden Vlaams-Brabantse provinciedomeinen gaan open op 1 juli

De provincie Vlaams-Brabant besliste om de zwembaden in haar recreatiedomeinen te openen vanaf woensdag 1 juli. Om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, is de capaciteit van de zwembaden verminderd. Ook zullen de zwemmers rekening moeten houden met aan aantal veiligheidsmaatregelen. Zo kan men alleen het zwembad binnen als je op voorhand een online ticket hebt gekocht.

Nadat de Nationale Veiligheidsraad groen licht gaf voor de heropening van de zwembaden, heeft de provincie Vlaams-Brabant besloten om, na overleg met de betrokken burgemeesters en korpschefs, haar zwembaden in de provinciedomeinen Halve Maan in Diest, Huizingen (Beersel) en Kessel-Lo (Leuven) te openen vanaf woensdag 1 juli.

“We zijn blij dat we met deze zomerse temperaturen de zwembaden kunnen openen voor een frisse duik”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Om de veiligheid van de bezoekers en het personeel te waarborgen, moeten de bezoekers wel rekening houden met een aantal maatregelen”.

Enkel zwemmen na reservatie

Om voldoende afstand te kunnen bewaren in het zwembad werd de capaciteit verminderd tot 10 m² zwemoppervlak per persoon. Voor de Halve Maan wil dat zeggen dat de capaciteit van 6.000 personen werd terug gebracht tot 800, in Huizingen van 3.000 naar 120 en in Kessel-Lo van 2.000 naar 120.

In de zwembaden van Huizingen en Kessel-Lo is ook de duur beperkt via 2 tijdsblokken. De tijdsblokken in Huizingen zijn van 11 tot 13.30 uur en van 15 tot 17.30 uur en in Kessel-Lo van 11 tot 14 uur en van 15 tot 18 uur. In de Halve Maan geldt deze beperking niet en is het zwembad open van 9 tot 20 uur.
Door met 2 tijdsblokken te werken krijgen meer mensen de kans om te zwemmen

Wie wil zwemmen moet reserveren door vooraf online een ticket te kopen via www.vlaamsbrabant.be/zwemmen

Men kan met 1 login maximaal 6 tickets kopen per dag. De kassa’s zijn enkel open voor de controle van de online tickets. Ter plaatse zal men geen ticket kunnen kopen.

De prijzen, enkel voor de zwembaden, zijn de volgende:

  Kessel-Lo Huizingen Halve Maan
Kind -3 jaar gratis gratis gratis
Kind -12 jaar 2 2 2
Volwassen Vlaams-Brabant 4 4 4
Volwassen niet Vlaams-Brabant 12 12 12
Steunpunt vakantieparticipatie 2 2,5 2
EDC-kaart 2 2,5 2
Begeleiderspas Vlaams-Brabant gratis gratis gratis


Plaatsen waar veel kinderen komen worden rookvrij

‘Het voorbije seizoen ontvingen we veel vragen over roken in de domeinen”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Om een fijne dag voor iedereen te garanderen, voeren we geen algemeen rookverbod in, maar komen er rookvrije zones op plaatsen waar veel kinderen zijn. We stappen mee in Generatie Rookvrij”.

Concreet wil dat zeggen dat er een rookverbod geldt in de zwembaden en speeltuinen. De rookvrije zones worden aangeduid zodat er geen misverstanden kunnen zijn.


Veiligheid verhogen met nieuw toegangs- en registratiesysteem

Er komt een nieuw toegangs- en registratiesysteem voor de bezoekers van de provinciedomeinen met een openluchtbad. Aan de toegang van de provinciedomeinen Huizingen, Halve Maan en aan het zwembad van Provinciedomein Kessel-Lo zal de identiteitskaart getoond moeten worden.

“Iedereen moet zich aan het onthaal aanmelden met zijn of haar identiteitskaart”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Op basis van de identiteitskaart kan het online ticket gecontroleerd worden en kunnen we de veiligheid in de domeinen verhogen”.

Door de politie geregistreerde amokmakers kunnen immers, na controle van de identiteitskaart aan het onthaal, de toegang tot het domein geweigerd worden. De controle door de domeinmedewerkers gebeurt volledig volgens de richtlijnen van de privacywetgeving.

Kinderen onder de 12 jaar moeten vergezeld zijn van hun ouders. Als er twijfel bestaat over de leeftijd van de kinderen mogen ze het domein niet in.


Voorschriften zwemkledij verduidelijkt

“In het zwemgedeelte van de domeinen is het verplicht om echte zwemkledij, gemaakt van zwemstof, te dragen”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Na de commotie van afgelopen zomer hebben we onze voorschriften verduidelijkt zodat er geen misverstanden meer kunnen zijn”.

Zo moeten heren een zwembroek dragen tot boven de knie en zonder zakken. Vrouwen moeten een ééndelig, aansluitend en uit zwemstof gemaakt badpak dragen tot boven de knie, zonder zakken en tot boven de elleboog, tankini of bikini. Enkel een badmuts mag het hoofd bedekken.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Lieven Elst

Directeur Vrije Tijd, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be