Zonnepanelen dankzij provinciale groepsaankoop op het Sint-Albertuscollege in Heverlee

Op 31 oktober liet het Sint-Albertus-College (SALCO) uit Heverlee, dankzij de provinciale groepsaankopen, 310 zonnepanelen plaatsen op het dak van de school. De groepsaankopen leidden sinds een jaar tot ruim 600 bijkomende PV-installaties in Vlaams-Brabant.  Het Sint-Albertuscollege wil een duurzame en energiezuinige school zijn. De plaatsing van de zonnepanelen past dan ook binnen de ambitie om de CO2-uitstoot te reduceren met minstens 30 ton CO2 per jaar.

Groepsaankopen

De provincie Vlaams-Brabant lanceerde vorig jaar, samen met het Klimaatnetwerk bestaande uit Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland, groepsaankopen voor energetische renovaties. Zowel PV-panelen, dak- en muurisolatie en isolerende ramen behoren tot het aanbod.  Wie intekent op de groepsaankoop kan rekenen op een scherpe en correcte prijs, betrouwbare en lokale aannemers, hoge kwaliteit van materialen en plaatsing, uitgebreide garanties en een goede en vlotte dienstverlening. 
In de Leuvense regio zorgt IGO voor de praktische opvolging en de kwaliteitsbewaking.    

SALCO is de eerste school die deelneemt aan de groepsaankopen en plaatst een grote PV-installatie van 310 zonnepanelen, met een te verwachten jaarproductie van 72.000 kWh/per jaar, Hiermee kan ruim 14,5 ton CO2 vermeden worden. 

Intussen leidden de groepsaankopen sinds een jaar tot meer dan 600 bijkomende PV-installaties in Vlaams-Brabant, goed voor ruim 1.700 kwh/jaar en een reductie van 350 ton CO2.
 

Energieke school

Het plaatsen van de zonnepanelen past binnen de ambitie die de school stelt om de CO2 uitstoot te reduceren. Voorafgaand aan het plaatsen van de PV-installatie kreeg de school een advies van Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen , waarin ook andere duurzame maatregelen worden voorgesteld.

De school neemt immers deel aan het project ‘Energieke scholen’,  een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en KS Leuven, de koepel van de 16 secundaire katholieke scholen uit Leuven.  

‘Als Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn, moeten we ook het energieverbruik van de scholen aanpakken’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Scholen beschikken doorgaans over te weinig middelen om hun gebouwen te renoveren. Investeringen in de verduurzaming van de schoolgebouwen betekenen nochtans een stevige financiële besparing voor de scholen’.

Er wordt gestreefd naar een jaarlijkse, gemiddelde CO2-reductie van minstens 30 ton CO2 per school en een gemiddelde besparing op de energiefactuur van 6.500 euro per school. Samen gaan KS Leuven en de provincie Vlaams-Brabant zo voor energiezuinige en duurzame scholen.

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Hilde Hacour

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Hans Smets

Technisch directeur, St.-Albertuscollege Heverlee

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be