Zoektocht naar geschikt kunstwerk voor Plateau van Duisburg

In kader van het strategisch project WALDEN slaan de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Huldenberg en Bertem de handen in elkaar om een uitkijkpunt te realiseren. Dit komt er op het hoogste punt van het Plateau van Duisburg met behulp van de oproep “Kunst in Opdracht in de Publieke Ruimte” van het departement Cultuur, Jeugd en Media. In juli 2022 kreeg het project groen licht van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

“Het is een unieke kans om een artistiek rustpunt te creëren op een strategische locatie in het kouterlandschap: op het kruispunt van verschillende fiets- en wandelwegen, aan de rand van het bos en het landbouwgebied,” zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Het wordt een plek waar iedereen in rust kan genieten van het typische groene landbouwlandschap van de streek.”

Participatie met inwoners en landbouwers

Met dit uitkijkpunt willen de partners het weidse landbouwlandschap tussen de dorpen Neerijse en Leefdaal in de verf zetten. Het kunstwerk moet het verhaal vertellen van de huidige gebruikers en de landbouwers als voedselproducenten en landschapsbeheerders. “Daarom willen wij de landbouwers en buurtbewoners van bij de start betrekken bij het project. Dit doen we door een intensief participatietraject op poten te zetten met twaalf buurtbewoners en landbouwers uit de dorpen Leefdaal en Neerijse,” aldus schepen Tom Philips van de gemeente Bertem.

Kunstbemiddelaar

“Om dit traject in goede banen te leiden namen we een kunstbemiddelaar onder de arm. We kozen voor De Nieuwe Opdrachtgevers die al heel wat ervaring hebben met gelijkaardige projecten,” vult burgemeester Danny Vangoidtsenhoven ​ van de gemeente Huldenberg aan. “Al even belangrijk als het kunstwerk zelf, is voor ons de weg ernaartoe: het wordt een kunstwerk van de bewoners en gebruikers voor de streek.”
Tijdens het proces gaan de kunstbemiddelaar en de burgers in gesprek en verfijnen zo de opdrachtformulering. Op basis hiervan selecteren ze samen met het bestuur de kunstenaar die het beste bij de opdracht past. In september 2022 komen zij een eerste keer samen voor dit traject dat ruim één jaar duurt.

Voor de realisatie van het kunstwerk werd een totaalbudget van 128.000 euro voorzien, de helft wordt gesubsidieerd door het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd en Media. De provincie Vlaams-Brabant voorziet 44.000 euro en de gemeenten Huldenberg en Bertem elk 10.000 euro.

Inhuldiging zomer 2024

“Met deze middelen zullen we in de zomer van 2024 een uniek kunstwerk kunnen onthullen op het Plateau van Duisburg. Het wordt één van de eerste terreinrealisatie van het strategisch project WALDEN dat de samenwerking tussen de partners verder versterkt, iets wat we vanuit de provincie enorm toejuichen,” besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Van Loon

Coördinator, Strategisch Project Walden

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Wandelaars in omgeving van toekomstige kunstwerk op Plateau van Duisburg
Wandelaars in omgeving van toekomstige kunstwerk op Plateau van Duisburg

 

Vertegenwoordigers bezoeken omgeving toekomstige kunstwerk
Vertegenwoordigers bezoeken omgeving toekomstige kunstwerk

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be