Zes nieuwe kleine, energiezuinige en betaalbare demowoningen in Huldenberg

In Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

Op 20 mei werden de zes kleinschalige woningen ingehuldigd in Huldenberg
Op 20 mei werden de zes kleinschalige woningen ingehuldigd in Huldenberg

Om klimaatvriendelijk én betaalbaar wonen in de toekomst veilig te stellen, pionieren een aantal partners, waaronder de provincie Vlaams-Brabant en Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de provincie Antwerpen, met steun vanuit het Europese project ‘Housing 4.0 Energy’, met de bouw van kleine woningen die aan hoge milieu- en prijsvoorwaarden voldoen.


Klimaatvriendelijk en toch betaalbaar wonen

“Met de bouw van zes kleine woningen in Huldenberg werd de uitdaging aangegaan om koolstofarm, energiezuinig wonen toegankelijker te maken voor iedereen. Dit resulteert in een selectie van productieprocessen, technieken en materialen tegen een lagere kost dan vergelijkbare woningen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen van de provincie Vlaams-Brabant.

Eén van de zes piloot-woningen in Huldenberg (copyright: Chris Troniseck)
Eén van de zes piloot-woningen in Huldenberg (copyright: Chris Troniseck)

Beelden pilootwoningen.pdf

PDF - 23 Mb

Nieuwe flexibele en duurzame woonconcepten zullen immers bepalend zijn voor wonen, vandaag en morgen. ​ Door de modulaire en circulaire opbouw leent het bouwconcept zich voor tal van situaties, zoals verplaatsbaarheid en tijdelijk gebruik, het uit- en inbreiden van de woning, het stapelen en optoppen, opvulbouw en een maximale renoveerbaarheid.

Bouwconcept.pdf

PDF - 1.5 Mb

In het project waagden de partners zich aan minder innovatieve keuzes qua technieken omwille van de betaalbaarheid en de erg lage warmtevraag in deze kleine huisjes. Daarom worden energieprestaties, CO2-uitstoot, gebruiksgemak en comfort in deze pilootwoningen enkele seizoenen lang gemeten, bevraagd ​ en geëvalueerd. Bewoners worden in die periode begeleid in het gebruik ervan.

Motivatie keuze technieken.pdf

PDF - 207 Kb

Opdat de woningen, met enkele kleine aanpassingen, ook inzetbaar zouden zijn in de sociale huisvesting werd de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) mee betrokken in het traject.

 

Digitalisering zorgt voor lagere kosten

Ook in Ierland, Nederland en Duitsland worden CO2-arme pilootwoningen ontwikkeld en gebouwd. ​

Alle ‘Housing 4.0 Energy’-partners gebruiken een digitaal bouwplatform dat toelaat het ontwerp van een woning, de productie van duurzame bouwelementen en de constructie op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen. Voor elke keuze die de ontwerper maakt, zal het platform aangeven wat de gevolgen zijn voor de kosten, de uitstoot van broeikasgassen en het bouwproces. ​
De digitale aanpak maakt het ook makkelijker succesvolle ontwerpen te verspreiden en verder te ontwikkelen. ​
Housing 4.0 Energy toont sociale huisvestingsmaatschappijen, architecten, aannemers, lokale overheden en zelfbouwers zo de weg naar koolstofarme technieken, materialen en bouwwijzen.

 

Om te kunnen wegen op de prijs is standaardisering en opschaling noodzakelijk. Prefab en standaardisering lijken kleurloos en saai en in kleine woningen zijn de ontwerpmogelijkheden sowieso erg beperkt. Heel wat aandacht ging daarom naar het inbouwen van flexibiliteit om bewoners maximaal de kans te laten zich de ruimtes toe te eigenen en er een eigen invulling aan te geven.

Slimme aanpasbare module.pdf

PDF - 874 Kb

De woningen staan op de voormalige camping Rustenberg in Huldenberg.

Grondplan Rustenberg.pdf

PDF - 205 Kb

Ze werden gefinancierd door een private investeerder, met subsidies van de Europese Unie (Interreg Noordwest-Europa) en de provincie Vlaams-Brabant. ​
Ze worden verhuurd via het sociaal verhuurkantoor SPIT aan kandidaat-huurders op de wachtlijst. ​

Meer info: H4.0Energy

H40E_project flyer.pdf

PDF - 4.7 Mb

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sofie Torfs

Projectverantwoordelijke, APB Kamp C

Katrien Tratsaert

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be