Zeldzaam Twaalfvleklieveheersbeestje gespot in Provinciedomein Huizingen

Natuurpunt bestudeerde, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant, de  oude kasteelparken van de domeinen Huizingen en Hanenbos.

‘We zetten volop onze schouders onder het behoud van de biodiversiteit in Vlaams-Brabant’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Om dit op een efficiënte manier te doen, is kennis nodig over de natuur. Welke planten en dieren komen waar voor en wat hebben ze nodig? Jaarlijks trekken we 70.000 euro uit voor natuurstudie. Natuurstudie in de vorm van inventarisatie en monitoring vormt immers de basis voor een goed onderbouwd biodiversiteitsbeleid. De resultaten van dit studiewerk voeden nieuwe natuurprojecten’.

Natuurpunt Studie onderzocht, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant, en in het kader van de werking van de Vlaams-Brabantse Koepel voor Natuurstudie (BRAKONA), de planten en dieren in het landschap van de oude kasteelparken van het domein van Huizingen en Hanenbos. Er werd een uitgebreide inventaris gemaakt van vogels, zoogdieren, planten, paddenstoelen en insecten.

‘De intensieve inventarisatie leverde verrassende resultaten op’, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. ‘Het gebied huisvest heel wat zeldzame soorten. Zo broeden de Zwarte specht en de Havik er en de Bosvleermuis, Bunzing en Hazelworm komen er voor. De grootste verrassing was de vondst van het Twaalfvleklieveheersbeestje. Het gebied is de eerste vindplaats van deze soort voor Vlaams-Brabant. Hiermee kan het gebied in één klap beschouwd worden als één van de belangrijkste Vlaamse leefgebieden voor deze zeldzame soort’.

‘Uit de studie blijkt ook dat het provinciedomein van Huizingen en Hanenbos qua beheer een topvoorbeeld zijn. Met goed ontwikkelde mantel- en zoomvegetaties, veel liggend en staand dood hout, ecologisch grasbeheer en een goed regulier bosbeheer moeten we het promoten als typevoorbeeld van goed beheerd Kasteelpark’, besluit gedeputeerde Tie Roefs.

Contacteer ons
Tie Roefs Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant
Frederik Vanlerberghe Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant
Tie Roefs Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant
Frederik Vanlerberghe Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant
Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven