Zaventem viert opgeknapt pleintje Voorzorgsstraat

Zaterdag 22 oktober was het feest in de Voorzorgsstraat in Zaventem. Samen met de buurtbewoners huldigden de gemeente Zaventem, SAAMO Vlaams-Brabant, Elk Zijn Huis en de provincie Vlaams-Brabant een opgeknapt buurtplein in als resultaat van een bijzonder sociaal-artistiek project. Na de installatie van een grote mozaïeksofa vorig jaar was het nu tijd voor de volledige afwerking van het plein: drie mozaïekpoefs met geïntegreerd schaak/dambord werden toegevoegd aan de sofa. ​ De gemeente Zaventem installeerde samen met Buurtwerk Zaventem-Noord ook nieuwe speeltoestellen en picknickbanken. ​

“Voor de gemeente Zaventem is dit een prachtig voorbeeld waarin we mensen met elkaar verbinden en tegelijkertijd investeren in onze buurten” zegt schepen voor sociale integratie Alihsan Özkan.

Speeltuigen en picknickbankjes op het plein
Speeltuigen en picknickbankjes op het plein

Het is de kers op de taart voor het lokale project ‘samen mozaïeken’ dat buurtbewoners dichter bij elkaar bracht. Het initiatief van gemeente Zaventem, SAAMO Vlaams-Brabant en Elk Zijn Huis kreeg financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, namelijk een subsidie voor de verbetering van de woonomgeving in kwetsbare buurten.


“Het is een project voor en door mensen,” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen. “Een perfecte schakel in de opwaardering van de publieke ruimte en de bijhorende gemeenschapsinfrastructuur. Het initiatief blijkt een even eenvoudige, efficiënte als laagdrempelige manier om mensen te verenigen. De buurtsofa’s lokken niet alleen buurtbewoners naar buiten maar verbetert ook de leefbaarheid en samenhorigheid van de buurt. Ze geven bovendien een opvallend, kleurrijk cachet aan de omgeving. Een uitstekende illustratie van de vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en verschillende buurtorganisaties.”

Buurtbewoners maken gebruik van de realisaties
Buurtbewoners maken gebruik van de realisaties

De sofa’s en poefs zijn ontworpen door de Zaventemse Kunstacademie en de afgelopen twee jaar hebben tientallen inwoners de steentjes stuk voor stuk op het beton geplakt. Mensen van alle leeftijden, rangen en standen. ​

“Onze buurt is een mozaïek van mensen. Wij helpen de buurt graag om hen bij elkaar te brengen”, zegt buurtwerker Mark Peters. “Daarom werkten we samen met de bewoners aan dit project met mooie en duurzame initiatieven”, besluit collega buurtwerker Noémie Peeters aan.

De mozaïekpoefs in de Voorzorgstraat
De mozaïekpoefs in de Voorzorgstraat

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Alihsan Ozkan

Schepen, Gemeente Zaventem

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be