Woningrenovatie bij kansengroepen loont

Goede resultaten in Tienen

De provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen lieten de voorbije twee jaar 10 woningen in de benedenstad renoveren. Hiermee wilden ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. De  resultaten mogen er zijn: de energieprestaties van deze woningen zijn voor de helft verbeterd.

In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen, een eerste project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen.

“We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig. Daarom zijn de renovatieprojecten, zoals deze in Tienen, zo waardevol. Het halen van de klimaatdoelstellingen mag niet iets zijn voor de happy few, integendeel, dat doel halen doen we samen. We hechten zeer veel belang aan deze sociale component”.

“We hebben eerst een inventaris gemaakt op wijkniveau zodat we een duidelijk zicht kregen van de toestand per woning en een gefaseerde aanpak kunnen uitwerken. Hieruit bleek dat we prioritair werk moesten maken van de benedenstad. Later kunnen andere wijken, zoals de stationsomgeving of Grimde, aangepakt worden”, zegt Bram Delvaux, schepen van Tienen.

Er werden 10 woningen geselecteerd waarvan de inwoners konden rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

En de resultaten mogen er zijn. In totaal werden er:

  • 2 hellende daken vervangen en geïsoleerd
  • 4 platte daken vervangen en geïsoleerd
  • 3 nieuwe verwarmingsketels geplaatst
  • In 3 huizen de elektriciteit vernieuwd
  • In 1 huis een ventilatie unit met hydrosensor geplaatst.
  • In 4 huizen werd afzuiging van natte ruimtes geplaatst
  • In 3 huizen werden de ramen en deuren vernieuwd
  • In 3 huizen werd een nieuwe badkamer geplaatst
  • In 1 huis werd een vochtige muur geïnjecteerd

“Vooraf was het energieprestatiecertificaat (EPC) van een woning 642 kWh. Na de werken hebben we dit opnieuw berekend en kwamen we uit op een waarde van 258 kWh. Een serieuze besparing én meerwaarde dus”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

In totaal werd er een budget van 300.000 euro gebruikt voor de renovatie van de 10 huizen.

Het bouwblokrenovatieproject werd uitgevoerd door de provincie Vlaams-Brabant, de stad Tienen, wooninfopunt ‘Best Wonen tussen Zoet & Zout’, Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en de energiesnoeiers van Kringwinkel Hageland.

Bart Nevens

Gedeputeerde voor wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Inne Cornelissen

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be