Wilde solitaire bijen vinden opnieuw een thuis in holle wegen van Bekkevoort
De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Bekkevoort en het Regionaal Landschap Noord-Hageland ontdekten dat in één stuk holle weg in Bekkevoort maar liefst 55 soorten solitaire bijen wonen. Zo ook de vierbandgroefbij die sinds 1953 niet meer werd waargenomen in België. In totaal herbergt de gemeente Bekkevoort 101 soorten solitaire bijen.
Bijen zijn belangrijk voor milieu en economie
“We hechten veel belang aan bijen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Ze zijn onmisbaar bij het bestuiven van bloemen. Dit is uiteraard belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor de vele fruitboeren in onze streek. Het zijn niet alleen de honingbijen die instaan voor de bestuiving van hun bloesems. Ook allerhande wilde bijen en hommels dragen daar hun steentje toe bij”.
Bekkevoort maakt holle wegen bij-vriendelijk
De gemeente Bekkevoort helpt de bijen door tal van initiatieven.
De voorbije jaren hebben we al cyclisch hakhoutbeheer toegepast in de holle wegen”, zegt Benny Reviers, schepen van milieu. “Maar om de bijen in onze gemeente alle kansen op overleven te geven, hebben we meer open plekken gecreëerd in de holle wegen”.
Dit gebeurt door de bomen en struiken in een hakhoutbeheer te zetten. Het extra zonlicht dat hierdoor de bodem raakt, is ideaal voor bijen die in de grond nestelen, maar ook voor heel wat bloemen en kruiden. De komende jaren zullen de bomen en struiken terug kunnen uitschieten.
“In de toekomst hopen we dit gestructureerd aan te kunnen pakken door een natuurbeheerplan voor de Bekkevoortse holle wegen uit te rollen”, gaat schepen Benny Reviers verder. “Voorlopig hebben we al 6 van de meest geliefde plekjes van de bijen terug zonbeschenen gemaakt door bomen en struikgewas terug te zetten”.
Bijenhotels voor Noord-Hageland
In het kader van het project ‘Meer natuur voor pittig fruit’ zijn al heel wat bijenblokken verspreid onder fruittelers en particulieren door het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Daarnaast werd in elke gemeente van het werkingsgebied een groot bijenhotel geplaatst.
“Deze bijenblokken en -hotels zijn ook geschikte verblijfplaatsen voor bepaalde soorten wilde bijen zoals metselbijen. Zij leggen hun eitjes in de gangetjes van de blokken of in de bamboebuisjes. Elk eitje wordt voorzien van een stuifmeelpropje. Dit komt de bestuiving van bloemen en fruitbomen ten goede in de streek”, zegt Wim Boonen, coördinator van het Regionaal Landschap Noord-Hageland.
De medewerkers van Natuurpunt Studie registreerden in totaal 101 soorten bijen in Bekkevoort.
Dit project wordt betaald vanuit het Interreg programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Ook provincie Vlaams-Brabant en gemeente Bekkevoort leverden hun financiële steun.