Werken aan betaalbaar wonen in de Vlaamse Rand en versterking zorgaanbod

Jaarverslag Vlabinvest 2020

Vlabinvest, het Agentschap voor woon- en zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant, zorgt voor betaalbaar wonen in de Vlaamse Rand. Tot nu toe realiseerde het 1.426 woongelegenheden, 1 commerciële ruimte en 14 kavels. Het agentschap beschikt momenteel over een grondvoorraad van zo’n 17 ha op 22 plaatsen. Vlabinvest Zorg streeft de wegwerking van de historische zorgachterstand in de provincie na via infrastructuur subsidies aan zorginstellingen. Zo investeerde het in 2020 2.231.669,27 euro in 21 projecten.

 

Betaalbaar wonen in de Vlaamse Rand

Vlabinvest realiseert woonprojecten met een sociaal karakter. Daarnaast zorgt het voor de uitbouw van voorzieningen om het Vlaams karakter en een hoogwaardige woonkwaliteit in haar werkingsgebied te behouden of te bevorderen.

Het werkingsgebied van het grond- en woonbeleid omvat de 35 gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde en 4 gemeenten uit het arrondissement Leuven, zijnde Bertem, Kortenberg, Huldenberg en Tervuren.

“Door betaalbare bouwgronden te kopen, bouwt Vlabinvest Wonen een strategische grondvoorraad op die gebruikt wordt voor woonprojecten. Het agentschap is momenteel eigenaar van 17ha 08a 27ca grond op 22 verschillende locaties”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlabinvest. “Met Vlaamse middelen werd er tot op heden 9ha 19a 89ca op 4 locaties aangekocht”.

Deze locaties liggen in de gemeenten Beersel, Bertem, Gooik, Halle, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Merchtem, Overijse, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Wemmel en Wezembeek-Oppem.

In 2020 werd het project in Kwadebeekstraat-Kareelbunder in Gooik, in samenwerking met de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting opgeleverd. Het gaat om een ontwikkeling van 1ha 03a 71ca woonuitbreidingsgebied en bestaat uit Vlabinvest-koopwoningen, sociale huurappartementen, wegen en groenaanleg.

Vlabinvest zorgt ook voor de financiering van de bouw van appartementen en woningen voor verkoop of huur.
In totaal stonden er in 2020 1.426 woongelegenheden, 1 commerciële ruimte en 14 kavels op de teller. 385 daarvan waren Vlabinvest-appartementen en 188 waren Vlabinvest-woningen.

Foto: werken in uitvoering in de Derrevoortstraat in Roosdaal
Foto: werken in uitvoering in de Derrevoortstraat in Roosdaal

“Dit betekent een toename van 120 wooneenheden in 1 jaar”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Deze projecten werden gerealiseerd in Steenokkerzeel, Asse, Zaventem, Bertem en Gooik. Daarnaast zijn er nog 4 verschillende projecten in voorbereiding in Halle, Beersel, Roosdaal en Tervuren. In deze projecten worden 36 Vlabinvest-woningen, 1 winkelruimte en 37 sociale woningen gerealiseerd”.

In 2020 werden 579 dossiers van kandidaat-kopers en -huurders behandeld. Alle kandidatendossiers verkregen ​ een erkenning. 502 dossiers werden erkend met voorrang omdat de kandidaat een binding van maatschappelijke, socio-culturele en/of economische aard met het werkingsgebied kon aantonen. 77 dossiers werden erkend zonder voorrang.

 

Achterstand in zorg wegwerken

Vlabinvest Zorg ondersteunt de uitbreiding en versterking van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen. Het agentschap doet dit door het subsidiëren van hun investeringen in gronden, gebouwen en renovaties. Op deze manier streeft het de wegwerking van de historische zorgachterstand in de provincie na.

In 2020 investeerde Vlabinvest Zorg 2.231.669,27 euro in 21 projecten in Aarschot, Diest, Dilbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Pepingen, Ternat, Tienen, Vilvoorde en Wemmel.
Deze subsidies ondersteunen aankopen, verbouwingen en nieuwbouwprojecten in de sectoren kinderopvang, jongerenwelzijn, wijkgezondheidszorg, algemeen welzijnswerk, ouderenzorg en personen met een handicap.

“Zo werden er extra zorgplaatsen gecreëerd voor het begeleiden van jongeren en hun families, voor ouderen in een dagverzorgingscentrum en een centrum kortverblijf, voor baby’s en peuters en voor de dagopvang van personen met een handicap”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.

Vlabinvest organiseert van 1 tot en met 30 april opnieuw een indieningsronde voor projectsubsidies. Zorgactoren met investeringsplannen kunnen via de website hun subsidieaanvraag indienen.

"Bij de beoordeling wordt gebruik gemaakt van een voorrangsregeling. Dossiers krijgen een hogere score wanneer ze extra zorgaanbod creëren, er een grote achterstand is in de zorgsector die ze bedienen en/of wanneer ze gelegen zijn in de Vlaamse Rand. Op deze manier lopen sterkere dossiers geen subsidies mis", zegt gedeputeerde Gunther Coppens.


Meer details over alle projecten vind je in het jaarverslag van 2020:

jaarverslag vlabinvest_2020.pdf

PDF - 5.9 Mb

Meer info: www.vlabinvest.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dorien Swings

Vlabinvest Wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be