Wereldprimeur in radartechnologie

Vlaams-Brabant en VUB zetten grote stap richting innovatieve gebouwinspectie

Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling, onder leiding van de VUB ​ en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen. Geleid door onderzoeksgroep Electronics & Informatics (ETRO) aan de VUB werd hiervoor een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ontwikkeld, genaamd transient radar method (TRM).

 

Innovatie in radartechnologie

In een wereldprimeur maakt de nieuwe technologie het mogelijk om met ongekende precisie de dichtheid van glaswol in spouwmuren te meten, zonder daarvoor invasieve methodes te moeten gebruiken. ​

“Deze vooruitgang belooft niet alleen de nauwkeurigheid van isolatiebeoordelingen te verbeteren, maar draagt ook bij aan de ambitie om tegen 2050 een CO2-neutrale status te bereiken", zegt Professor Johan Stiens van ETRO.

“De provincie Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie van de provincie Vlaams-Brabant. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten. Zo kreeg ‘Intowall’ van ons een subsidie van 149.455 euro. De technologie die via dit project ontwikkeld wordt, stelt ons in staat om de isolatie-eigenschappen van gebouwen nauwkeuriger te beoordelen en draagt bij aan onze ambitie om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn."

Via het project INTOWALL ontwikkelt de VUB, met steun van de provincie, een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ​ (foto: Koen Stein)
Via het project INTOWALL ontwikkelt de VUB, met steun van de provincie, een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ​ (foto: Koen Stein)

Unieke demonstratie

Met het oog op de toekomst is het projectteam gericht op het verder verfijnen van de technologie om een breed scala aan isolatiematerialen en bouwelementen in kaart te brengen. Dit vooruitzicht op uitbreiding en toepassing op grotere schaal benadrukt de eindeloze mogelijkheden. ​

In het kader van het FTI Brussel Festival, zal de mijlpaal van het INTOWALL-project gevierd worden. ​
Op 18 maart om 12 uur wordt er een unieke demonstratie gegeven voor media, bedrijven en stakeholders die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groene technologieën en energie-efficiëntie op de voet opvolgen. ​
Daarnaast nodigt het projectteam potentiële partners uit om bij te dragen aan en deel te nemen aan deze baanbrekende onderneming. Door samenwerking kunnen we de bouwsector transformeren naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.


Datum en locatie van de demo:

18 maart om 12 uur, Z.1. Researchpark 120 in Zellik

 

Meer info: InToWall - Smart Hub Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Johan Stiens

Professor, VUB

Pierre Faché

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be