Welkom in Halle

Anderstaligen uit Halle maken hun eigen magazine in het Nederlands

Op 22 januari verscheen de eerste editie van ‘Welkom in Halle’. ‘Welkom in Halle’ is een nieuw magazine dat, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Halle, geschreven werd in het Nederlands door een redactieteam van anderstalige cursisten van Crescendo CVO. Het brengt in korte en geïllustreerde artikels in eenvoudig Nederlands interviews met anderstaligen, agendatips en informatie over toffe plekken. Op deze manier leren anderstalige inwoners Halle beter kennen en ontdekken ze manieren om hun Nederlands te oefenen. Daarnaast werden ook drie nieuwkomers geïnterviewd over hun integratieverhaal, iets dat bij de lezers ook erg herkenbaar en inspirerend kan zijn.


Krant voor en door anderstalige Hallenaars

Het redactieteam van ‘Welkom in Halle’ bestaat uit cursisten uit Turkije, Nigeria en Belgen met wortels in Marokko en Congo. Het team werd begeleid door Tineke Moonens, leerkracht Nederlands als tweede taal bij Crescendo CVO, een centrum voor volwassenenonderwijs.

"De cursisten volgden elke woensdagvoormiddag 2,5 uur les bij Crescendo CVO, via een project socio-culturele integratie. De focus lag niet enkel op de inhoud en het schrijven van het magazine zelf, maar ook op het beter leren kennen van de stad. Deze module past eveneens bij het participatie- en netwerktraject dat het sociaal netwerk van inburgeraars moet verbreden en versterken", zegt Anja Welkenhuysen, adjunct-directeur NT2 van Crescendo CVO.

Op 22 januari werd de eerste editie van 'Welkom in Halle' voorgesteld.
Op 22 januari werd de eerste editie van 'Welkom in Halle' voorgesteld.

De cursisten bezochten locaties, zoals de bibliotheek, de academie en het stadsmuseum. Ze volgden ook een kookworkshop van Hallo Nederlands. Zo konden ze zelf ervaren hoe het is om zo'n activiteit bij te wonen en konden ze hun allereerste interviews afnemen bij de organisator, de docent van de workshop en de deelnemers. ​
Na de stad grondig verkend te hebben en zich goed te hebben ingelezen, maakten de cursisten keuzes op basis van hun interessegebied en naargelang wat zij interessant vonden voor andere anderstaligen in de stad. Ze bereidden hun vragen voor, namen contact op met hun gewenste gesprekspartner en gingen uiteindelijk de uitdaging aan om helemaal in hun eentje een interview af te nemen.

“Ik vond het leuk om samen te brainstormen en om onze mening te kunnen geven over de inhoud en lay-out van de krant. Ik heb nu ook geleerd hoe je een krant maakt, dat was heel interessant. Het was helemaal niet moeilijk want we kregen steun van de leraar”, zegt cursist Christine-Elisabeth.

Ze leerden dan ook bij op alle vlakken omdat ze zelf informatie opzochten, activiteiten gingen uittesten, afspraken maakten voor een interview, interviews afnamen en er dan zelf een tekst over schreven. Kortom, het project zorgde voor veel oefenkansen Nederlands in verschillende contexten en droeg ook bij tot de digitale geletterdheid van de cursisten.

“Ik vond het fijn om Halle op een andere manier te leren kennen. Ik had nog nooit mensen geïnterviewd in het Nederlands dus dat was spannend maar ik heb veel geleerd”, zegt cursist Daniël.

Uiteindelijk hebben de cursisten zoveel geschreven dat er te weinig plaats was in het magazine en we hun artikels integraal op de website van Crescendo CVO geplaatst hebben.

“‘Welkom in Halle’ is een magazine dat iedere anderstalige toont op welke plekken je terechtkan voor een fijne ervaring in Halle. Net zoals de cursisten door dit magazine Halle beter leerden kennen, zullen de lezers verrast zijn door de vele mogelijkheden die er in Halle zijn. Daarnaast kunnen anderstaligen ook enkele integratieverhalen lezen die hopelijk voor herkenning en hoop kunnen zorgen”, zegt Wim Demuylder, schepen van Vlaams beleid en Inburgering van Halle.

De cover van 'Welkom in Halle' (copyright: Layla Aerts/Stad Halle).
De cover van 'Welkom in Halle' (copyright: Layla Aerts/Stad Halle).

Het magazine wordt op 2.500 exemplaren gedrukt en verdeeld via Crescendo CVO, Ligo, onthaal wachtruimte stadskantoor stadhuis, bibliotheek, foyer CC ’t Vondel, Den AST, Kunstacademie Halle, bij de deelnemers van Hallo Nederlands, het Agentschap Inburgering en Integratie, de buurtwerkingen, CAW, Open Armen, Pin vzw, Woonpunt en Centrum voor menswelzijn.


Magazines in andere gemeenten laten anderstaligen met elkaar communiceren
in het Nederlands

De stad Halle kreeg een subsidie van 2.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Zo konden ze de druk en de lay-out van de krant bekostigen. De provincie betaalde ook de vorming van Wablieft en een start- en redactievergadering door de oprichter van het project, Innocent Harerimana, hoofdredacteur van ‘TIP krant: de wereld in jouw buurt.’ De stad Halle hielp de groep mee op weg en gaf tips en advies over de vorm van de artikels. Ook voor de eindredactie kon het redactieteam beroep doen op medewerkers van de stad.

“Met elkaar kunnen communiceren is belangrijk in onze samenleving. Deze subsidies hebben bij uitstek een sociaal doel. Het project in Tienen sprak ons erg aan en daarom hebben we beslist het project ook in andere gemeenten op te starten. Elke gemeente heeft zijn eigen aanpak en dat maakt het zeer interessant”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. ​

Het project loopt momenteel in Tienen, Leuven, Vilvoorde, Diest, Halle, Landen, Meise en Sint-Pieters-Leeuw.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Wim Demuylder

Schepen, Stad Halle

Ellen Jansen

Coördinatie NT2, Crescendo CVO

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be