Wegen ontmoeten beken in Kampenhout

Waterlopen krijgen naambord

De gemeente Kampenhout, heemkring Campenholt en Regionaal Landschap Dijleland gaan, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, beeknaamborden plaatsen op locaties waar ze wegen kruisen. Op 16 oktober werd het eerste naambord aan de Weesbeek, ter hoogte van de Zeypewegel geplaatst.

Foto: onthulling van het eerste bordje met v.l.n.r. Tom Dehaene, Hubert Gulinck, Kris Leaerts en Edith Grauwels

“Hoe vaak passeren we niet achteloos onze beken?”, zegt burgemeester Kris Leaerts “Het zijn bescheiden waterlopen, maar hoe meer we ons verdiepen in hun geografie en geschiedenis, groeit de verwondering. Als leveranciers van water en energie hebben ze hun stempel gedrukt op het uitzicht en de afbakening van onze gemeente. De beken vormen de ruggengraat van ons natuurpatrimonium, structureren en decoreren ons landschap en zijn indicatoren van het milieu”.

“Beken als patrimonium en als landschapselementen verdienen dus onze aandacht”, zegt schepen Edith Grauwels. “De zichtbaarheid en bekendheid van onze beken kunnen op verschillende manieren verhoogd worden. We kiezen ervoor om ze toegankelijk te maken via ons netwerk van trage wegen en door de opwaardering van de beeknamen”.

Op plaatsen waar de beken wegen en wandelpaden kruisen, gaan de gemeente Kampenhout, heemkring Campenholt en Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, beeknaamborden plaatsen.

“Op die naamborden zal een QR-code komen die verwijst naar een webpagina waar meer info over de geschiedenis, de geografie en de landschappelijke betekenis van de beken te vinden is. Op die manier maken we ons waterlopenpatrimonium meer bekend. Bovendien heeft men ook aandacht voor het onroerend erfgoed dat ermee verband houdt, zoals een watermolen of een parkvijver”, zegt Hubert Gulinck van de heemkring Campenholt.

“Het is een mooi voorbeeld van landschapsontsluiting met water in de hoofdrol dat door de provincie financieel ondersteund wordt.”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Op zondag 18 oktober, tijdens de Dag van de Trage Weg, organiseren de gemeente, heemkring Campenholt en Natuurpunt Kampenhout een begeleide wandeling van 7,5 km langs trage wegen met speciale aandacht voor de beken.

Meer info:
http://www.campenholt.be/patrimonium-wegen_ontmoeten_beken.php#gsc.tab=0

https://www.rld.be/nieuws-42267/activiteiten/453-wegen-ontmoeten-beken-18-oktober-kampenhout

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Kris Leaerts

Burgemeester, Gemeente Kampenhout

Hubert Gulinck

Heemkring Campenholt

Wim Aertsen

Projectmedewerker landschapszorg en erfgoed, Regionaal Landschap Dijleland

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

 

 


​ ​

​ ​

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be