Weekend lang feest in het ‘nieuwe’ Het Vinne

De voorbije twee jaar werden in het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw herinrichtingswerken uitgevoerd. Deze werken zijn nu achter de rug en de bezoekers kunnen terug genieten van de rust in deze natuurparel. De provincie Vlaams-Brabant organiseert daarom het eerste weekend van oktober een feest in haar provinciedomein.


De twee voorbije jaren werd er hard gewerkt in en om het Vinnemeer. Het meer werd droog gepompt om noodzakelijke saneringswerken uit te voeren. ​
De waterkwaliteit was sterk achteruitgegaan, onder andere door het rotten van de takken en de boomstronken van het populierenbos dat er ooit stond. Het rottingsproces zorgde voor meer nutriënten en zuurstofverbruik in het water. De waterplanten verdwenen en vissen stierven. ​
In 2019 startte de provincie een grootschalige reddingsoperatie, met de financiële steun van de VLM. Het water werd via de grachten weggepompt en een gespecialiseerde firma verwijderde de boomstronken uit de bodem en voerde een grote hoeveelheid slib en rottend takhout af.

Wandelen langs het meer is opnieuw een unieke ervaring (copyright: Lander Loeckx)
Wandelen langs het meer is opnieuw een unieke ervaring (copyright: Lander Loeckx)

“Maar nu liggen de pompen stil, het meer is weer helemaal volgelopen met grond- en regenwater en ligt er wondermooi bij. Vele vogels kwamen afgelopen zomer terug broeden en dat betekent de achtergebleven vissen vanuit de grachten zich terug verspreiden in het meer”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Dit nieuwe begin willen we vieren. Het eerste weekend van oktober staat een driedaags feestprogramma op de planning".


Het feestprogramma:

Vrijdag 1 oktober: Officiële opening van het ‘nieuwe’ meer (18.30 tot 22.30 uur)

Het feestweekend start met een schouwspel op het meer. Het wordt een theatraal concert met 6 klassieke musici, natuurgeluiden, tapdans en elektronica, in een compositie van René van Commenée met scenografie en coördinatie van Lieven Slabbinck/Divi-Divi

Reservatie verplicht via Feest in Het Vinne | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)
Het aantal plaatsen is beperkt.

Na het schouwspel kan men nagenieten van een hapje en een drankje via foodtrucks en muziek van DJ AMARI

Zaterdag 2 oktober: Familiedag: Sfeer rond het Vinnemeer

Rond het meer kan men van 14 tot 18 uur deelnemen aan workshops, theater en animatie met als thema ‘water’.
Om 18 uur zet de Hagelandse Blaaskapel van Oplinter de avond feestelijk in. ​
Daarna is het aan het publiek met “Zingen in Het Vinne”. ​
Rond de sfeervol verlichte hoeve kan men terecht bij verschillende foodtrucks voor een natje en droogje.

Deelnemen is gratis en reserveren is niet nodig.

Zondag 3 oktober: Wandelzondag

Tussen 9 en 12 uur kan men vanuit Het Vinne vertrekken voor de eerste van de vier wandelzondagen van de provincie Vlaams-Brabant. ​
Tijdens de wandeling ontdekt de deelnemer het vernieuwde meer en verschillende mooie locaties in Zoutleeuw.

Tijdens zo’n wandelzondag kan men kennismaken met knooppuntenwandelingen. ​
Het concept van de wandelzondag is even eenvoudig en verrassend als een wandeling op die knooppunten. Eenvoudig omdat men bij de start een plan meekrijgt met de knooppunten erop. Verrassend omdat er onderweg voor iedere wandelaar iets lekkers te eten valt.

Inschrijven is verplicht via Wandelzondagen | Toerisme Vlaams-Brabant (toerismevlaamsbrabant.be)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Liesbet Cox

Domeinbeheerder Het Vinne

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be