Waterstof uit licht en lucht via paneel van Solhyd

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden, samen met Comate en Waterstofnet en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid, via The Solhyd Project een waterstofpaneel, een internationaal unicum, dat vocht uit de lucht haalt en omzet in waterstof. De bedoeling is om op termijn van waterstof dé energie-oplossing van de toekomst te maken.

 

Waterstof is brandstof van de toekomst

Waterstof is de brandstof van de toekomst. Het is een krachtige energiebron of grondstof, die bovendien milieuvriendelijk is en gemakkelijk op te slaan. ​ ​
Het gebruik van waterstof is niet nieuw. Alleen al in de haven van Antwerpen wordt jaarlijks zo’n 260.000 ton waterstof geproduceerd uit aardgas voor de chemische sector. ​

Bij deze productie komt CO2 vrij, maar daar komt verandering in dankzij The Solhyd Project. Het team van bio-ingenieurs Jan Rongé en Tom Bosserez van de KU Leuven ontwikkelde een waterstofpaneel dat vocht in de lucht rechtstreeks omzet in waterstof. ​

Paneel met gaskraantje

Sinds 2011 werken ze, binnen de onderzoeksgroep van professor Johan Martens, aan een plan om waterstof te maken met zonlicht via een waterstofpaneel.

“Waterstofatomen zijn veelvuldig aanwezig op onze planeet, maar jammer genoeg niet in zuivere vorm. Het zit als verbinding onder meer in water”, zegt Jan Rongé van Solhyd. “We hebben dus energie nodig om water te splitsen in waterstof- en zuurstofmoleculen. Als we dat op milieuvriendelijke manier willen doen, moet dat met hernieuwbare energie, maar daar is er vandaag nog onvoldoende van. Daarom wilden we een toestel ontwikkelen dat zo efficiënt en betaalbaar mogelijk zonne-energie gebruikt om waterstof te produceren.” ​

‘De onderzoekers gingen een samenwerking aan met het Leuvense bedrijf Comate, die het prototype vertaalden naar een vermarktbaar product. Ze kregen van de KU Leuven een gloednieuwe onderzoeks- en productiehal ter beschikking op de vernieuwde onderzoekssite TRANSfarm in Lovenjoel. Deze hal werd mede gefinancierd door het innovatieprogramma Moonshot van de Vlaamse overheid. ​
Daar startte het team de productie van de eerste panelen op.

The Solhyd Project kreeg voor haar waterstofpanelenproject een innovatiesubsidie van 142.630 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
“Het is een knap voorbeeld van wat er gebeurt als slimme koppen van kennisinstellingen, ondernemers en overheden elkaar vinden. Via Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleren we graag zulke samenwerkingen met een innovatiesubsidie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

Vandaag is het eerste waterstofpaneel klaar. Het lijkt sterk op een klassiek zonnepaneel. Een beetje dikker en met aan de achterzijde een gaskraantje in plaats van een elektriciteitskabel.

Het waterstofpaneel van Solhyd werd op 19 oktober voorgesteld in TRANSfarm door KU Leuven-onderzoekers Jan Rongé en Tom Bosserez, Sander Van den dries van Comate en gedeputeerde Ann Schevenels en innovatiecoördinator Pierre Faché van de provincie Vlaams-Brabant
Het waterstofpaneel van Solhyd werd op 19 oktober voorgesteld in TRANSfarm door KU Leuven-onderzoekers Jan Rongé en Tom Bosserez, Sander Van den dries van Comate en gedeputeerde Ann Schevenels en innovatiecoördinator Pierre Faché van de provincie Vlaams-Brabant

Waterstofpanelen op de daken

“Waterstofgas wordt belangrijk als energie-oplossing van de toekomst”, meent onderzoeker Jan Rongé. “Het kan gebruikt worden voor heel veel toepassingen. Wij denken in de eerste plaats aan zwaar transport, industrie en noodstroomgeneratoren. Met een warmtekrachtkoppeling kan men er ook elektriciteit en warmte mee opwekken. We verwachten dat het vanaf 2030 mogelijk wordt om waterstofpanelen te installeren op daken van woningen.”

Maar daarvoor zijn er meer waterstofpanelen nodig. In de piloothal van TRANSfarm werkt het team een eerste kleinschalige productielijn uit van panelen voor pilootprojecten.

Het paneel van Solhyd haalt vocht uit de lucht en zet dat om in waterstof.
Het paneel van Solhyd haalt vocht uit de lucht en zet dat om in waterstof.

Een volgende stap is het paneel aanpassen voor industriële productie. Om dit alles mogelijk te maken, zal het onderzoeksproject Solhyd vervellen tot een spin-offbedrijf van de KU Leuven.

“Om de panelen uiteindelijk in grote volumes te maken en te verspreiden over de wereld”, zegt Jan Rongé.

"We zijn heel tevreden dat we van een onderzoeksresultaat als dit een verkoopbaar product kunnen maken. Het zou immers zonde zijn moest deze technologie binnen het labo blijven. Je kan pas echt spreken van een innovatie als het geproduceerd, verkocht en gebruikt wordt", besluit Sander Van den dries, director van Comate.


Meer info:

www.solhyd.org

www.smarthubvlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Pierre Faché

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Jan Rongé

Onderzoeker, The Solhyd Project

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be