Wateroverlast in Sint-Genesius-Rode

Subsidies om je woning te beveiligen tegen waterschade

Afgelopen week kampte Sint-Genesius-Rode met extreem zware neerslag.

Lokaal viel tot 90 liter regen per vierkante meter!

 

"Helaas leidde dit tot wateroverlast op verschillende locaties. Rioleringen konden het water niet slikken, straten stonden blank en woningen en garages liepen waterschade op", zegt Miguel Delacroix, schepen in Sint-Genesius-Rode.

De overstromingszone aan ‘Nova Rode’ kon een deel water bufferen. Ook afwaarts in Beersel kon de ‘Alsembergse Beemd’ een gedeelte van de watermassa vasthouden.

De toevloed van water was echter zo groot dat rioleringen het water niet konden verwerken. De overstromingen in het centrum van Sint-Genesius-Rode waren niet te wijten aan overtopping vanuit de Molenbeek: de massa water raakte niet tot in de Molenbeek en veroorzaakte op haar weg naar beneden wateroverlast.

Ook stroomden grote hoeveelheden water af vanop hellingen en akkers. Dit leidde gelukkig niet overal tot overlast. Want de afgelopen jaren investeerden gemeente en provincie fors in erosiebestrijding. En deze maatregelen bewezen nu hun nut. Zoals bijvoorbeeld in de Priorijlaan, waar een erosiepoel ruim 1,5 miljoen liter afstromend water van de akkers opving en bufferde.

"We zijn erg tevreden dat we gespaard bleven van waterellende", zegt Anita Deforce die in de Priorijlaan woont. "De erosiebestrijding werpt hier haar vruchten af." Ook in de IJsvogellaan vingen erosiepoelen veel afstromend water op. De komende jaren zijn nog meer erosiebestrijdingswerken gepland.

Bij zulke extreme regenval is wateroverlast helaas zo goed als onvermijdelijk. Wél kunnen we blijven inzetten op het beperken van de schade.

Zo kunnen inwoners van Sint-Genesius-Rode, maar ook van Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Aarschot en Linter, al enkele jaren een beroep doen op het provinciaal subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen (www.vlaamsbrabant.be/waterpreventie).

"We bieden gratis studiewerk en subsidies voor waterpreventieve maatregelen aan om woningen te beschermen tegen waterschade", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

"Dat kan gaan om plaatsing van waterdichte schotten, terugslagkleppen, opmetsen van keldergaten, afkoppelen van hemelwater, aanbrengen van waterdichte coatings etc.", aldus Bart Nevens. "Zo willen we alle getroffen inwoners bijstaan om toekomstige schade te voorkomen bij dergelijke hevige regenbuien. Hierbij een warme oproep om hier gebruik van te maken", besluit Bart Nevens.

"Dankzij de tuinmuur die de provincie subsidieerde, stroomde het water dat uit de volledig gevulde erosiepoel overliep niet binnen in mijn woning", getuigt Anita Deforce. "De combinatie van erosiebestrijding en waterpreventieve maatregelen werkt", zegt Anita opgelucht.

Ook de gemeente ondersteunt haar inwoners via subsidies om hemelwater af te koppelen.

"Recent nog verhoogden we de premies van ons subsidiereglement. Als we hemelwater afkoppelen en zo uit de riolering houden, duurt het veel langer voordat de rioolbuizen helemaal vollopen en overstorten", aldus schepen Delacroix.

 

 

 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Miguel Delacroix

Schepen van openbare werken, Gemeente Sint-Genesius-Rode

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be