WarmNest maakt van leegstaande panden sociale woningen

Klimaatpunt en 3Wplus hebben, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde, het project WarmNest gerealiseerd. 22 leegstaande panden in Halle, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Vilvoorde en Zemst werden omgevormd tot kwaliteitsvolle, energiezuinige sociale woningen.


Er staan in Vlaams-Brabant veel te veel woningen leeg of ze zijn ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Bovendien hebben deze woningen hoge nood aan een grondige renovatie.
Met het project ‘WarmNest’ gingen Klimaatpunt en 3WPlus aan de slag om via renovatie minder leegstand, meer energiezuinige woningen en meer kwalitatieve huurwoningen op de sociale privémarkt in de Vlaamse rand te realiseren.

Op 13 september organiseerden Klimaatpunt en 3Wplus een kijkdag in een 'WarmNest'-huis in Sint-Katarina-Lombeek
Op 13 september organiseerden Klimaatpunt en 3Wplus een kijkdag in een 'WarmNest'-huis in Sint-Katarina-Lombeek

Renoveren zonder zorgen

Bij ‘WarmNest’ worden de eigenaars volledig ontzorgd bij de renovatie. Ze krijgen deskundige begeleiding om hun woning verhuurklaar en energiezuinig te maken.

In het voortraject wordt geluisterd naar de noden van de eigenaar en wordt er samen gezocht naar oplossingen. Vervolgens wordt er een renovatieplan opgesteld, aannemers gezocht, de werken besproken en opgevolgd en premies aangevraagd. ​

“Omdat het om sociale huur gaat, liggen die renovatiepremies een stuk hoger. Vaak kan meer dan een vierde van de renovatiekost worden opgevangen door subsidies en premies. Dat maakt dat vele renovaties op minder dan vijf jaar terugbetaald zijn”, zegt Roel Vanhee van 3WPlus. “Nog een belangrijk voordeel is dat eigenaars geen leegstandsbelasting moeten betalen, maar wel huurinkomsten ontvangen. Omdat de verhuur via een sociaal verhuurkantoor gaat, zijn de huurinkomsten gegarandeerd. En het onderhoud en het beheer van de sociale woning neemt het verhuurkantoor voor hun zijn rekening”.


Merkelijke verbetering van de woonkwaliteit en -comfort

De leegstaande woningen zijn vaak sterk verouderde of verloederde, niet-geïsoleerde woningen met enkele beglazing. Vaak gaat het om woningen van voor de jaren vijftig, die geen enkel comfort bieden.

“Met ‘WarmNest’ gaat het wooncomfort er sterk op vooruit”, weet An Verspecht van Klimaatpunt. “Na een renovatie is de zolder verbouwd naar één of meerdere slaapkamers, is er centrale verwarming aanwezig, die er in de meeste gevallen nog niet was, is de elektriciteit vernieuwd en heeft de woning een degelijke badkamer en keuken. We willen ook sterk de focus leggen op energiebesparing. Bijna alle woningen hebben voor de renovatie een E- of F-label en halen na renovatie een B-label. Door doorgedreven zolder- en soms ook gevelisolatie en hoogrendementsglas zal het energieverbruik een pak lager uitvallen, wat de toekomstige huurder ten goede komt.”

Warm Nest - infographic pdf.pdf

PDF - 17 Mb

Woning voor groot gezin in Sint-Katarina-Lombeek

De woning in de Lindenstraat in Sint-Katarina-Lombeek (Ternat) werd voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een ventilatie D-systeem, 24 cm dakisolatie en 14 cm buitengevelisolatie. Hierdoor is de oorspronkelijk slecht geïsoleerde woning met EPC-label E naar een EPC-label A is geëvolueerd. De woning werd ook uitgebreid met 2 extra slaapkamers op de zolderverdieping en een nieuwe badkamer.

Een leegstaande woning werd gerenoveerd tot een energiezuinige sociale woning
Een leegstaande woning werd gerenoveerd tot een energiezuinige sociale woning

“Deze woning zal binnenkort verhuurd worden via het sociale verhuurkantoor (SVK) De Woonkoepel. Het is een woning met veel slaapkamers, dus geschikt voor een groot gezin. Zulke grote woningen komen niet veel voor op de sociale huurmarkt”, zegt Geert De Feyter, schepen van omgeving, woonbeleid en duurzame ontwikkeling in Ternat.


Unieke samenwerking

Ondertussen hebben zich al 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde aangesloten bij ‘WarmNest’. Klimaatpunt en 3WPlus werken ook nauw samen met de woonconsulenten, de regionale woonwinkels en de sociale verhuurkantoren in de regio.
De aannemers worden betrokken in het verhaal en met hen zoeken we betaalbare kwaliteitsvolle oplossingen.

Ook de provincie Vlaams-Brabant steunt ‘WarmNest’. Zo kreeg het project 70.875 euro als duurzaam klimaatproject.

“Het project komt duidelijk tegemoet aan een aantal noden”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “De sector ‘gebouwen’ vormt één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot, leegstand vormt een reëel probleem, meestal gekoppeld aan een slechte energetische toestand en slechte woonkwaliteit ​ van deze woningen. ‘WarmNest’ zoekt op een positieve manier naar oplossingen door niet alleen bestraffend op te treden maar ook oplossingsgericht te denken.”

Foto v.l.n.r.: Roel Vanhee (3WPlus), Bart Rossignol (RSVK De Woonkoepel), Matthias Janssens (kabinet Nevens, provincie), An Verspecht (Klimaatpunt), de eigenaar Erik Hoedemaekers en Marc Demesmaeker (kabinet Coppens, provincie).


“In Vlaams-Brabant is nog geen enkele organisatie actief om woningen uit de leegstandslijst te halen en aan te bieden op de verhuurmarkt via de sociale verhuurkantoren. Daarom steunen we graag dit project. Uiteindelijk is iedereen, zowel de eigenaar, als de nieuwe huurder, als de aannemers én het klimaat, winnaar met ‘WarmNest”, besluit Gunter Coppens, gedeputeerde voor wonen.


Meer info over

WarmNest: https://www.facebook.com/WarmNestproject

de provinciale subsidie voor duurzame klimaatprojecten: Duurzame klimaatprojecten (vlaamsbrabant.be)

de provinciale renovatiesubsidies voor SVK’s: Renovatie en onderhoud door Sociale Verhuurkantoren (vlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert De Feyter

Schepen, Gemeente Ternat

Walter Zelderloo

Voorzitter, SVK De Woonkoepel

Fien Van den Abeele

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Gunter De Ryck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be