Wandelen op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels erg populair
Profiel en populairste trajecten in kaart gebracht
Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde de kaart en de infogids van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en voerde een grootschalig onderzoek uit bij de wandelaars op het netwerk. Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels heeft heel wat mooie plekjes en deze worden ook erg gewaardeerd door de wandelaars. Vooral het landschap en de aantrekkelijke omgeving is een motivatie om het gebied al wandelend te verkennen.
Heruitgave van kaart en infogids wandelnetwerk Hagelandse Heuvels
De kaart en de infogids van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels dateren van 2012 en waren na 5 jaar aan een herziening toe. In deze periode zijn 10.000 exemplaren van de infogids met kaart verkocht en 5.000 exemplaren van de aparte kaart. De gids en de kaart werden geactualiseerd en kregen een nieuwe lay-out. Een screening van het netwerk resulteerde in enkele bijkomende trajecten in Aarschot, Leuven, Bekkevoort en Tielt-Winge. Enkele daarvan zijn recent geopende trage wegen. In totaal zijn 15 km extra trajecten toegevoegd.
Verder maakt het vernieuwde netwerk verschillende aansluitingen op bestaande en te realiseren wandelnetwerken. Zo wordt knooppunt 4 in het provinciedomein Kessel-Lo verbonden met knooppunt 69 van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland aan de Abdij van het Park. In Gelrode loopt een nieuw traject van knooppunt 708 tot knooppunt 247 van het wandelnetwerk de Merode aan het station van Aarschot. In Holsbeek, Rotselaar en Aarschot worden extra knooppunten ingepast, waar het nieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle vanaf november op aantakt. De vernieuwde wandelkaart en infogids van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels is te koop aan 9 euro in de toeristische diensten en de boekhandels.
1.200 enquêtes
Voor het onderzoek naar het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels werden er zo’n 1.200 enquêtes verzameld. Hiermee kreeg Toerisme Vlaams-Brabant meer info over het profiel, bestedingen en tevredenheid van de wandelaars op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels.
Belangrijk is dat het wandeltoerisme, net als het fietstoerisme, voor een economische meerwaarde zorgt bij de toeristische uitbatingen op en langs het wandelnetwerk. Het onderzoek biedt ook heel wat informatie voor toekomstige ontwikkelingen van het wandelproduct. De bedoeling is het toeristisch beleid af te stemmen op de noden van de wandelaars.
Toerisme Vlaams-Brabant plaatste in 2017 een permanent monitoringsysteem van 10 wandeltellers om het aantal wandelaars op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels te meten. De resultaten van de wandeltellers werden nu aangevuld met een grootschalige enquête.
‘Met de resultaten kunnen we aan de slag’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Zo zullen we blijven inzetten op kwaliteitsbewaking en het toeristisch potentieel van het wandelnetwerk, door wandelaars langer in onze regio te laten verblijven’.
Profiel van de wandelaar in de Hagelandse Heuvels
Het wandelnetwerk trekt wandelaars aan uit heel Vlaanderen (10% uit Antwerpen, 2% uit Limburg, 3% uit de rest van Vlaanderen), maar is vooral erg populair bij de Vlaams-Brabanders (85%).
Eén op drie van de ondervraagde wandelaars was alleen op stap, 42% waren met 2 personen (koppel zonder kinderen), 10% wandelde in een vriendengroep en 9% ondernam een wandeling met de kinderen. Gemiddeld gaan ze met 2,5 personen op stap.
Qua leeftijd is 24% tussen de 30 en 49 jaar en 1 op 2 wandelaars ouder dan 50+. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars in de Hagelandse Heuvels is met 51 jaar, een stuk hoger dan de leeftijd van de wandelaars op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland (41 jaar), waar in 2014 een gelijkaardig onderzoek werd gevoerd.
Kenmerken van een wandeltocht
Een wandeling op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels duurt gemiddeld 2 uur en 18 minuten. Meer in detail is 54% tussen de 1 à 2 uur onderweg en zo’n 13% wandelt meer dan 5 uur.
De gemiddelde wandeling telt 9,3 km. Dit zit tussen de gemiddeldes van het Pajottenland (12,3 km) en Zuid-Dijleland (7,2 km).
Knooppunten erg in trek, ook digitaal
Opvallend is ook dat het gebruik van het knooppuntensysteem, waar je van nummer naar nummer kan wandelen, erg populair is. 49% van de wandelaars in de Hagelandse heuvels volgden deze bewegwijzering. Een kleine helft van de wandelaars (46%) ging hiervoor op stap met de wandelkaart van Toerisme Vlaams-Brabant, maar steeds vaker gaan mensen via de website en app van wandelknooppunt.be op stap (54%).
‘De wandelaars vinden meer en meer hun weg naar de wandelknooppunten, zowel op kaart als digitaal’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Wandelaars erg tevreden over het landschap langs het wandelnetwerk
Zo is 98% tevreden tot uiterst tevreden. Vooral het landschap en de natuurpracht van deze regio, wat als allerbelangrijkste wordt aangegeven, wordt erg gewaardeerd. Ook de volledigheid van de bewegwijzering en het gebruiksgemak van de knooppunten worden als positief ervaren.
Een aandachtspunt is het uitbreiden van het aanbod aan rust- en picknickbanken langs de wandelpaden. Volgens de wandelaars zouden er ook nog wat meer horecazaken mogen zijn.
Economisch belang van wandeltoerisme
85% van de wandelaars onderbreken hun tocht en doen dit om even uit te rusten (36%) of te picknicken (6%). Verder stopt 10% voor het bezoeken van een bezienswaardigheid en ook wordt er geregeld halt gehouden bij een café of restaurant (30%).
‘Gemiddeld wordt er in de horeca 8,64 euro uitgegeven per persoon. Naast het ontspannend karakter van wandelen zorgt het wandeltoerisme dus ook voor een belangrijke economische stimulans voor het toerisme”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘2% van de wandelaars koppelden ook één of meerdere overnachtingen aan hun uitstap, waardoor ook de logies in deze regio mee genieten van dit wandelnetwerk’.
Wandelen gebeurt heel het jaar rond
In tegenstelling tot fietsen, wat vooral gedaan wordt tussen april en september, wandelt men heel het jaar door. Vooral het najaar is een periode waar er veel (herfst-)wandelingen ondernomen worden.
Qua dag van de week is zondag, op bijna alle tellocaties in de Hagelandse Heuvels, de populairste dag om te wandelen. Ook zaterdag is een dag waarop mensen meer tijd uittrekken om te wandelen.
De locaties waar de meeste wandelaars voorbijkwamen zijn bij het Kasteel van Horst (Holsbeek), waar in de voorbije 8 maanden (okt 2017 – mei 2018) meer dan bijna 33.000 wandelaars geteld werden. Ook de buurt van onder meer de Gempermolen (32.000), Vlooybergtoren (24.700) en het Chartreuzenbos (21.700) zijn erg in trek.