Vredesjaar in het Hageland

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. De eerste maanden van deze Groote Oorlog speelden zich in belangrijke mate af in het Hageland. Daarom worden er in november herdenkingsinitiatieven georganiseerd die het einde van WOI met de nodige luister herdacht.

‘De gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben het Hageland enorm beroerd.’ zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Al deze initiatieven vormen een belangrijke meerwaarde voor een streekeigen verhaal over WOI en onze opdracht blijvend te werken aan vrede'.
 

Op 3 november werd de tentoonstelling ‘WOI in woord en beeld’ in Bekkevoort geopend. Die is nog te bezoeken tot en met 18 november. Tijdens een herdenkingsplechtigheid op zondag 11 november wordt aan het gemeentehuis een vredesboom geplant en een vredesgedicht ingehuldigd.

Adres: Tentoonstelling ‘WOI in woord en beeld’, gemeentehuis, Eugeen Coolsstraat 17 in Bekkevoort
 

Op vrijdag 9 november worden in Scherpenheuvel-Zichem vredestochten georganiseerd waarbij de kinderen van de lagere scholen een bloemenhulde brengen aan de oorlogsmonumenten.
Diezelfde dag opent ook de tentoonstelling ‘Nooit meer oorlog’ tijdens een avondvullend programma met een lezing en optreden. De tentoonstelling zal tot en met 10 januari 2019 te bezoeken zijn in de galerij van GC Den Egger.
De dag erna speelt er ook de theaterproductie ‘De moeder en haar drie soldaten’, gebaseerd op de tekst van Ernest Claes. Verder kan men in Scherpenheuvel-Zichem nog tot 31 december de openluchttentoonstelling ‘Hoop en vrede, een nieuw begin’ bezoeken. Foto’s die symbool staan voor het einde van de oorlog werden uitvergroot en opgehangen in de verschillende deelgemeenten.

Adres: GC Den Egger, August Nihoulstraat 74 in Scherpenheuvel-Zichem
 

In Aarschot investeerde het AGB Het Gasthuis, samen met de Kerkfabriek van Aarschot ,in een vredesbeiaard met 51 klokken. De namen van de Aarschotse burgerslachtoffers werden erin gegraveerd, net als meertalige vredesboodschappen en een haiku van Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad. De klokkenkamer en de verschillende ruimtes van de toren, ingericht als torenmuseum, kunnen bezocht worden door het publiek. De Hageland-klok vermeld de Hagelandse steden met een beiaard.

Ze zullen op 11 november klinken om 16 uur tijdens een herdenkingsplechtigheid. Voorafgegaan door een klokkenparade door de stad. De vredesbeiaard wordt ook een centraal thema in een reeks stadswandelingen en trekt bovendien extra bezoekers naar de regio.

Adres: Vredesbeiaard, OLV-kerk, Jan Van Ophemstraat/Kardinaal Mercierstraat in Aarschot
 

Ook Hoegaarden plant verschillende herdenkingsactiviteiten. In de Sint-Gorgoniuskerk kan men tot en met 11 november terecht voor een interactieve expo over WOI. Er is plaats om even tot bezinning en rust te komen bij de vredesbank. Die wordt op 11 november, samen met de vredesboom op de Houtmarkt ingehuldigd. Een muzikaal opgeluisterde wandeling langsheen verschillende oorlogsmomenten wordt ’s avonds afgesloten met een concert rond het thema. Mooie zelfgemaakte keramieken poppies versieren het ganse parcours.

Adres: Sint-Gorgoniuskerk, Houtmarkt in Hoegaarden
 

Geetbets herdenkt WOI op zaterdag 10 november met een heus bevrijdingsbal in de Heerlijckyt Van Elsmeren. In de tijdsgeest van toen kan er genoten worden van een diner, swing jazz van net na de oorlog en een tentoonstelling over WOI in de streek.

Ook Lubbeek organiseert een bevrijdingsbal op zaterdag 1 december. Op 25 november kan men er bovendien terecht voor de expo ‘Het dagelijks leven in Lubbeek tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

Onder de noemer ‘Glabbeek herdenkt’, vindt in Glabbeek op 11 november een bloemenhulde aan de oorlogsmonumenten en een muzikaal omkaderde herdenkingsviering in de Sint-Catharinakerk plaats. De Hagelandgidsen werkten een Dagtrip doorheen het Hageland uit waarin ze de sporen van de oorlog en wederopbouw volgen rond Tienen en Aarschot.

Verschillende van deze herdenkingsinitiatieven werden als plattelandsproject ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland. Ze ontvingen hiervoor in totaal 132.879 euro subsidies.
 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa, Provincie Vlaams Brabant

Pierre-Bernard Van Acker

Coördinator Hageland+, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be