Voormalige pastoriesite verwelkomt sociale huurders

Op 18 september werd het woonproject in de Kerkstraat in Sint-Genesius-Rode ingehuldigd. Dit project is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de woonmaatschappij Woonpunt Zennevallei en het agentschap Vlabinvest. Voorheen stond op deze locatie een oude pastorie, die plaats heeft gemaakt voor het nieuwe woonproject.

 

Het project bestaat uit zeven sociale appartementen, elk met een eigen tuin of terras. De appartementen zijn voornamelijk gericht op koppels of kleine gezinnen.

De voorgevel van het woonproject in de Kerkstraat in Sint-Genesius-Rode.
De voorgevel van het woonproject in de Kerkstraat in Sint-Genesius-Rode.

“Eén van de appartementen is rolstoelvriendelijk, zodat ook mensen met beperkte mobiliteit hier comfortabel kunnen wonen. Daarnaast wordt één appartement verhuurd volgens het Vlabinvest stelsel, wat betekent dat het bedoeld is voor middeninkomens. Dit zorgt voor een gevarieerde mix van huurdersprofielen en draagt bij aan de integratie van sociaal wonen in het gewone straatbeeld”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlabinvest.

Het woonproject is ontworpen als een kleinschalig inbreidingsproject dat past in de straat en rekening houdt met de omliggende woningen. Bovendien is er ook een gemeenschappelijke tuin voorzien met bestaande en nieuw aangeplante bomen. De inhuldiging ging gepaard met het aanplanten van rozenstruiken. ​

“We willen de geschiedenis van de plek doen voortleven in de vorm van groen. Rozen zijn planten die eigen zijn aan pastorietuinen. Ze staan ook gewoon symbool voor liefde, een boodschap waar iedereen zich in terugvindt”, zegt Dirk Pieters, voorzitter van Woonpunt Zennevallei.

Bij de inhuldiging werd een rozenstruik aangeplant door de provincie, de gemeente en Woonpunt Zennevallei.
Bij de inhuldiging werd een rozenstruik aangeplant door de provincie, de gemeente en Woonpunt Zennevallei.

De bouw van sociale woningen is nodig in Sint-Genesius-Rode. Het woonproject breidt het sociale woonaanbod uit tot 125 huurwoningen in de gemeente. Volgens Vlaanderen zou dit aantal echter tegen 2025 moeten stijgen naar 154. ​
Een van de redenen voor het beperkte aantal sociale woningen is de hoge prijs van gronden in de gemeente. Vandaar dat elke kans wordt gegrepen om in te zetten op sociaal wonen. ​
Recentelijk heeft de gemeente via uitoefening van haar voorkooprecht een oude drukkerij en woning aangekocht. Woonpunt Zennevallei zal ook hier een nieuw woonproject ontwikkelen in de komende jaren.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be