Voertuigen provincie Vlaams-Brabant rijden voortaan CO₂-neutraal

De provincie Vlaams-Brabant gunde een raamovereenkomst voor het leveren van brandstof door middel van magnetische kaarten voor haar dienstvoertuigen en machines aan Belgian Shell NV. Belangrijk element in het contract is dat de provincie ​ een extra bijdrage per liter betaalt die gecompenseerd wordt in klimaatprojecten. Hierdoor rijdt de provinciale voertuigenvloot CO₂-neutraal.

“Het nieuwe contract voor de levering van brandstoffen, CNG en elektriciteit via oplaadpunten voor onze dienstvoertuigen en machines heeft een duidelijke klimaatcomponent”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor facilitair beheer en duurzaamheid. “Als overheid geven we het goede voorbeeld door onze overheidsopdrachten stelselmatig te verduurzamen”.

In het contract wordt immers de vrije optie van CO₂ offsetting gelicht. Hierdoor betaalt de provincie een extra bijdrage ​ per getankte liter. ​
De CO₂-compensatie gebeurt door de aankoop van CO₂-credits van gecertificeerde compensatieprojecten. Deze projecten zorgen ervoor dat de CO₂-uitstoot als gevolg van brandstofgebruik gecompenseerd wordt door bossen te beschermen of bomen te planten. Shell ondersteunt momenteel wereldwijde gecertificeerde projecten, waaronder het REDD+ Cordillera Azul project in Peru en het Katingan Mentaya project in Indonesië.

"We zetten al een tijdje in op het vergroenen van onze voertuigen", zegt gedeputeerde Bart Nevens. "Zo kunnen onze medewerkers onder meer beroep doen op Blue Bike- en Cambio-abonnementen voor hun verplaatsingen. Daarnaast zijn er elektrische dienstfietsen en oplaadpunten hiervoor, één elektrische cargo bike, plooifietsen en een aantal CNG- en elektrische bestelwagens".

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Evelien Leribaux

Dienst facilitair beheer, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be