Vlabinvest investeert zo’n 2,5 miljoen euro in zorginfrastructuur

Uitbreiding zorgaanbod in Vlaamse Rand weer stap verder

Vlabinvest steunde dit jaar met 2.717.940,65 euro 21 infrastructuurprojecten van 16 zorgactoren in Asse, Bertem, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geetbets, Grimbergen, Herent, Leuven, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde. De zorgvoorzieningen kunnen deze investeringen gebruiken voor (grond)aankopen, nieuwbouwprojecten en verbouwingen. Dankzij deze initiatieven wordt er bijkomend of verbeterd zorgaanbod gecreëerd. Extra aandacht en steun gaan naar kleinschalige initiatieven, grondaankopen in de Vlaamse Rand, waar de nood hoog is.

Vlaams-Brabant kampt met een historische achterstand in het zorgaanbod.
“Die achterstand manifesteert zich in verschillende delen van de welzijns- en gezondheidszorgsector en over diverse zorgvormen binnen die sectoren. Met de investeringen van Vlabinvest Zorg helpen we mee om deze achterstand weg te werken. Dankzij de projecten van dit jaar realiseren we 225 extra plaatsen en extra dienstverlening”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens, voorzitter van Vlabinvest.

Concreet gaat het om:

 • 87 verblijfplaatsen en een locatie voor dagbesteding voor personen met een handicap
 • 8 verblijfplaatsen voor jongerenwelzijn
 • 72 plaatsen in de kinderopvang
 • 49 plaatsen buitenschoolse kinderopvang
 • 9 plaatsen dagopvang in de ouderenzorg

 

Nieuwbouw voor Eigen Thuis in Grimbergen

Eigen Thuis uit Grimbergen is één van deze zorgorganisaties. Ze krijgen 1.050.272,71 euro subsidie van ​ Vlabinvest Zorg voor een nieuwbouw.

“We bieden ondersteuning op maat van personen met een beperking of chronische ziekte. Ons aanbod bestaat uit woon- en dagondersteuning, logeren en mobiele assistentie en begeleiding. Met de steun van Vlabinvest gaan we een nieuwbouw van 35 studio’s, 5 logeerkamers en 20 kamers zorgverblijf realiseren”, zegt directeur Katty Stas.

Op 17 december overhandigde Gunther Coppens, gedeputeerde en voorzitter van Vlabinvest, de symbolische cheque van 1.050.272,71 euro voor de nieuwbouw aan Eigen Thuis in Grimbergen, in aanwezigheid van leden van het gemeentebestuur
Op 17 december overhandigde Gunther Coppens, gedeputeerde en voorzitter van Vlabinvest, de symbolische cheque van 1.050.272,71 euro voor de nieuwbouw aan Eigen Thuis in Grimbergen, in aanwezigheid van leden van het gemeentebestuur

"We geven aan Eigen Thuis een erfpacht op een grond van de gemeente. Op die manier steunen ook wij het project", zegt Bart Laeremans, burgemeester van Grimbergen.

Het project wordt gebouwd met oog voor inbedding in de woonwijk en integratie van haar bewoners in de leefomgeving. Hiermee verwezenlijkt Eigen Thuis een flexibel gebouw dat een antwoord biedt op de zorgachterstand en de evoluerende zorgvragen.

Met deze nieuwbouw wenst Eigen Thuis zich ook te ontwikkelen tot zorgmakelaar die iedere zorgvrager begeleidt naar gepaste zorg, zowel intern als extern. Het zorgverblijf biedt zo bijvoorbeeld antwoord op een nieuwe nood naar een tussenstap tussen ziekenhuis- en thuisverblijf, ontstaan uit de snelle ontslagen uit ziekenhuizen.

De start van de werken is voorzien in het voorjaar van 2023.


De overige subsidies gingen naar:

 • De aankoop van een pand om te renoveren door vzw De Poel te Dilbeek
 • De nieuwbouw van vzw Oostrem in Herent
 • De nieuwbouw van een kinderdagverblijf door gemeente Asse
 • De renovaties aan twee panden van vzw Zonnestraal te Asse en te Pepingen
 • De aankoop van een pand in Geetbets door Ferm Thuiszorg
 • De renovatie van een pand voor dagbesteding, de nieuwbouw van een kinderdagverblijf en lokaal dienstencentrum alsook de aankoop van een pand voor een ander lokaal dienstencentrum door gemeente Sint-Pieters-Leeuw
 • De aankoop van een grond en de renovatie van de gebouwen erop door vzw Alvinnenberg in Heverlee
 • De verbouwingen aan een pand te Vilvoorde door vzw Tonuso
 • De aankoop van een grond en gebouwen door MFC Sint-Franciscus te Asse
 • De nieuwbouw van een buitenschoolse kinderopvang en de renovatie van een pand tot kinderdagverblijf door het lokaal bestuur van Boutersem
 • De aankoop van een grond in Rotselaar door Hout Leeft i.s.m. Hejmen vzw
 • De nieuwbouw van Huize Sint-Augustinus in Diest
 • De nieuwbouw van vzw Stijn in Scherpenheuvel
 • De verbouwingen door Sint-Bernardus aan een kinderopvang in Bertem
 • De renovatiewerken van vzw Pastya aan panden in Leuven

Overzicht van de projecten die steun krijgen van Vlabinvest Zorg:

Overzicht projecten Vlabinvest Zorg.docx

DOCX - 38 Kb

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ellen Apers

Vlabinvest-zorg, Provincie Vlaams-Brabant

Katty Stas

Directeur, Eigen Thuis

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be