Vlaams-Brabantse gemeenten gebruiken innovatieve sensoren en AI voor beter waterbeheer

Met de installatie van 28 slimme waterpeilsensoren in Hoegaarden, Landen, Linter, Ternat en Zoutleeuw zetten deze Vlaams-Brabantse gemeenten een belangrijke stap richting slimmer waterbeheer. Deze sensoren meten realtime waterstanden en leveren cruciale data voor Waiter, een digitale tweeling van het watersysteem in Vlaams-Brabant. Dit platform combineert live meetgegevens met andere relevante waterdata, AI-gestuurde analyses en voorspellende modellen. Hiermee krijgen waterbeheerders beter inzicht in de actuele en toekomstige waterhuishouding.
Het platform Waiter wordt ontwikkeld door ingenieursbureau Sumaqua, met steun van het ‘Slimme Regio’-programma van provincie Vlaams-Brabant. Waiter biedt een overzichtelijke weergave van alle verzamelde data, zoals waterpeilen, neerslagmetingen en grondwaterstanden. Door deze sensorwaarden te combineren met andere informatiebronnen, gebruikerswaarnemingen van de KMI-app en geavanceerde neerslagvoorspellingen, die momenteel bij het KMI worden ontwikkeld, geeft Waiter lokale besturen en waterbeheerders handige tools in handen om tijdig in te grijpen vóór er problemen ontstaan. Op die manier kan men wateroverlast voorkomen of gericht water vasthouden bij droogte gericht via pompen en sluizen. Dat leidt tot lagere kosten, minder schade en beter onderbouwde beslissingen, zowel in crisissituaties als bij het dagelijkse beheer van waterlopen en riolering.

“Ook wij werken mee aan het project en versterken het meetnetwerk met 100 reeds bestaande sensoren die mee geïntegreerd worden in het platform”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor waterlopen. “Zo tillen we ons waterbeheer naar de volgende stap en maken we onze regio weerbaarder.”
Gemeenten en provincie zien toekomst in slimme waterbeheertechnologie
De waterbeheerders van de gemeenten Hoegaarden, Linter, Ternat en de steden Landen en Zoutleeuw en de provincie Vlaams-Brabant staan voor grote uitdagingen. Door klimaatverandering en verstedelijking neemt de kans op extreme weersomstandigheden toe. De waterpeilsensoren verzamelen continu data over de waterstanden in de regio. Dankzij artificiële intelligentie en geavanceerde analysemodellen worden deze gegevens omgezet in bruikbare inzichten waarmee lokale overheden sneller en efficiënter kunnen handelen bij dreigende wateroverlast of droogte.
"Met Waiter willen we waterbeheerders de tools geven die ze nodig hebben om snel en efficiënt te reageren op veranderende wateromstandigheden. Dit project toont aan hoe technologie kan bijdragen aan duurzame oplossingen voor het waterbeheer”, zegt Vincent Wolfs, bedrijfsleider van Sumaqua.

Ook de vijf deelnemende lokale besturen spelen een actieve rol in dit project. Ze waren nauw betrokken bij het bepalen van strategische locaties waar de sensoren de meest waardevolle informatie kunnen opleveren. De installatie van de sensoren gebeurde bovendien door gemeentelijk personeel, wat het sterke lokale engagement onderstreept.
Het project krijgt een financiële steun van 149.949,7 euro, goed voor de helft van de totale kostprijs, vanuit het ‘Slimme Regio’-programma van de provincie Vlaams-Brabant.
"We zetten in op innovatieve technologieën zoals AI en IoT-sensoren omdat deze oplossingen kunnen bieden op uitdagingen waar onze provincie voor staat. Dit project toont aan welke positieve impact digitalisering kan hebben op onze streek en de mensen die er in wonen en werken”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Slimme Regio.

De komende maanden wordt het systeem verder verfijnd en gekoppeld aan geavanceerde modellen om niet alleen wateroverlast en droogte te detecteren, maar ook voorspellingen te doen en preventieve maatregelen te ondersteunen.

Ann Schevenels
Tom Dehaene
Tinne Cahy
Karen Peeters
Joris Verbaeten
Didier Reynaerts
Marc Wijnants
Ines Swaelens
Guy Dumst