Vlaams-Brabant is koploper slimme regio-projecten

De provincie Vlaams-Brabant is koploper van alle Vlaamse provincies op het vlak van smart city-projecten, met de steun van VLAIO. Nergens zijn er zoveel projecten en zijn er zoveel gemeenten actief aan de slag met 'slimme' toepassingen. Deze koppositie dankt de provincie deels aan VERA, het autonoom provinciebedrijf dat lokale besturen helpt bij digitaliseringsprojecten.

 

Heel wat lokale besturen kampen met dezelfde uitdagingen die vaak op ouderwetse manieren worden aangepakt. De provincie Vlaams-Brabant en VERA brengen deze lokale besturen samen om hun uitdagingen op een 'slimme' manier aan te pakken. Ze krijgen hiervoor de steun van VLAIO, het aanspreekpunt voor ondernemers in Vlaanderen. Door deze werkwijze staat Vlaams-Brabant op kop op het vlak van smart city-projecten per provincie en op het aantal projecten per miljoen inwoners.

VLAIO City of Things projecten per provincie per miljoen inwoners. Cijfers van 2018 tot 2023.
VLAIO City of Things projecten per provincie per miljoen inwoners. Cijfers van 2018 tot 2023.

Overzicht van de projecten in Vlaams-Brabant:

Slimme mobiliteit in Geetbets
Slimme mobiliteit in Geetbets


De lokale besturen kunnen rekenen op financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant voor hun smart city-projecten.

"Elk bestuur heeft specifieke problemen. Maar er zijn ook veel gedeelde uitdagingen, zoals mobiliteit, water of beheer van data. Er bestaan heel wat slimme oplossingen die lokale besturen kunnen helpen. Het is onze taak en die van VERA om besturen te ondersteunen waar we kunnen. En dat doen we in de praktijk via ons 'Slimme regio-programma'", zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "We zijn de enige Vlaamse provincie met zo'n programma. En, samen met de expertise van VERA, moet dat ervoor zorgen dat we aan de top blijven op het vlak van innovatie."

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Roel Van Olmen

Communicatieverantwoordelijke, VERA

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be