Vlaams-Brabant is goed voor 7,3 miljoen dagtrips

 

Het dagtoerisme blijft een belangrijke pijler van de toeristische sector. Jaarlijks maken 7,3 miljoen Belgen daguitstappen naar Vlaams-Brabant. Met een omzet van 181 miljoen euro zorgen deze dagtrips voor een belangrijke economische impuls aan het toerisme in Vlaams-Brabant. Daarnaast zijn de omgevingsrecreanten goed voor 8,6 miljoen trips naar nabijgelegen gemeenten en steden.


7,3 miljoen daguitstappen in Vlaams-Brabant

Bij een daguitstap verplaatst men zich meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente en is men meer dan drie uur van huis. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen daguitstappen door Belgen naar Vlaanderen en Brussel, waarvan 7,3 miljoen naar Vlaams-Brabant gingen. Daarvan zijn er 1,7 miljoen naar het Hageland en 4,1 miljoen naar de Groene Gordel. De overige 1,6 miljoen vonden plaats in kunststad Leuven.

Globaal gezien komen acht op de tien Belgen op daguitstap uit Vlaanderen zelf, de overige 20% uit Franstalig België. In het Hageland en de Groene Gordel komt 42% van de daguitstappers uit een naburige provincie. Eén op vijf gezelschappen (21%) op daguitstap reist met kinderen. In Vlaams-Brabant gaat dit over 15%. Een gezelschap op daguitstap in onze provincie bestaat gemiddeld uit 3,4 personen.

De populairste activiteiten tijdens een daguitstap zijn wandelen (37%), bezoek aan een stad of een dorp (21%), bezoek van een museum, tentoonstelling, attractie of groendomein (14%), bezoek van een evenement (15%) en fietsen (12%).

Dagtoeristen naar Vlaams-Brabant zorgen voor 181 miljoen euro omzet ​

Gemiddeld besteedt een dagtoerist in onze provincie 24,8 euro tijdens de uitstap: 14,95 euro gaat naar restaurant en café, 3,68 euro voor shopping, 2,79 euro voor toegang, 1 euro voor voeding en drank en nog 2,02 euro voor andere zaken, zoals parking, brandstof en openbaar vervoer. Dagtoeristen die enkel komen wandelen of fietsen geven gemiddeld net wat minder uit: 1é tot 15 euro.

Dagtoeristen in taverne In Den Rozenkrans ​ in Leuven
Dagtoeristen in taverne In Den Rozenkrans ​ in Leuven

8,6 miljoen trips door omgevingsrecreanten

Naast de dagtoeristen zijn er ook de omgevingsrecreanten die activiteiten ondernemen buiten de eigen gemeente maar niet verder dan twintig kilometer.

Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen trips door omgevingsrecreanten naar Vlaanderen en Brussel, waarvan 8,6 miljoen naar Vlaams-Brabant gingen. Daarvan zijn er 2,1 miljoen naar het Hageland en 5,3 miljoen naar de Groene Gordel. De overige 1,2 miljoen vinden plaats in kunststad Leuven.

Omgevingsrecreanten naar Vlaanderen en Brussel komen logischerwijze meer uit Vlaanderen dan dagtoeristen. Bijna negen op de tien omgevingsrecreanten in Vlaanderen en Brussel komt uit Vlaanderen zelf, de overige 11% uit Franstalig België. In het Hageland en de Groene Gordel komt 20% van de omgevingsrecreanten uit een naburige provincie, waar in het geval van die laatste Brussel zo’n 17% op zich neemt. Eén op vijf gezelschappen gaat op uitstap met kinderen. Een gezelschap omgevingsrecreanten in onze provincie bestaat gemiddeld uit 3,3 personen.

De populairste activiteiten bij omgevingsrecreanten zijn wandelen (44%), bezoek aan een stad of een dorp (7%), bezoek van een evenement (17%), fietsen (10%) bezoek van een museum, tentoonstelling, attractie of groendomein (8%).

Omgevingsrecreanten naar Vlaams-Brabant goed voor 125,6 miljoen omzet

Gemiddeld besteedt een omgevingsrecreant zo'n 15 euro tijdens zijn trip. Wandelaars en fietsers besteden net iets minder dan globaal, gemiddeld zo’n 7 euro.

 

Dit zijn enkele resultaten uit een nieuw onderzoek over dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel van de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties, Toerisme Vlaanderen, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels. Tussen juni 2021 en juni 2022 werden tweewekelijks 3.000 Belgen bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bram Van Otterdijk

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be