Vlaams-Brabant investeert 891.584,47 euro voor nieuwe fietspaden in Bierbeek en Hoegaarden

De provincie Vlaams-Brabant heeft 263.063,70 euro uitbetaald na de afronding van de werken aan de fietsinfrastructuur op de Hoegaardsesteenweg. Bij de start van de werken in 2021 betaalde de provincie al 263.063,70 euro uit. Voor de nieuwe fietsinfrastructuur op de Kerselaarstraat in Hoegaarden werd door de provincie een subsidie uitgekeerd van 365.457,07 euro. Dit brengt het totale subsidiebedrag op 891.584,47 euro.

Belangrijke verbinding tussen Opvelp, Honsem en Meldert

Het project omvat nieuwe fietspaden langs de Hoegaardsesteenweg tussen het einde van de dorpskom van Bierbeek en de gemeentegrens van Boutersem. De fietspaden zijn vervangen door vrijliggende enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de straat. De nieuwe fietspaden zijn elk 1,75 meter breed. De fietspaden zijn aangelegd in grijze betonverharding met een dikte van 20 cm met daaronder een fundering. In het verlengde van de Hoegaardsesteenweg werd de fietsinfrastructuur op de Kerselaarstraat in Hoegaarden vernieuwd. Dit project omvat nieuwe fietspaden vanaf de gemeentegrens met Boutersem en het begin van de bebouwing in Meldert.

2022-subisidie-fietspaden-hoegaardsesteenweg-bierbeek-opvelp-2
2022-subisidie-fietspaden-hoegaardsesteenweg-bierbeek-opvelp-2

 

De kwaliteit van de oude fietspaden voldeden niet voor het gebruik dat er van gemaakt wordt, wat zorgde voor onveilige verkeerssituaties.

De fietspaden vormen een belangrijke verbinding tussen Opvelp, Honsem en Meldert, waar het St-Janscollege een belangrijke trekpleister vormt voor jeugdige fietsers. Bovendien zijn de fietspaden gelegen op een belangrijke alternatieve verbinding naar Leuven en de KMO-zone te Haasrode via Bierbeek.

Investeren in fietsen

"Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu", zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be