Vlaams-Brabant: einde noodsituatie in zicht

Gouverneur bezoekt getroffen plaatsen in Vlaams-Brabant

Zowel deze ochtend als middag was er opnieuw nationaal en provinciaal crisisoverleg. De toestand in Vlaams-Brabant lijkt in de loop van de dag te stabiliseren en is verbeterd sinds deze ochtend. Toch blijft de nodige waakzaamheid belangrijk. In Rotselaar en de omgeving van Tienen en Zoutleeuw  stijgt het water nog en bieden de diensten hulp met zandzakjes en pompen. 


Gouverneur Jan Spooren

De opruim- en herstelacties zijn op de meeste plaatsen al opgestart in de getroffen gemeentes.  Ik heb veel begrip voor en medeleven met alle getroffen families.  Hoewel er gelukkig geen doden of gewonden te betreuren vielen in Vlaams-Brabant, is er een enorme materiële en financiële schade en menselijk leed.

Zowel gisteren, vannacht als vandaag coördineert de gouverneur de crisis vanuit het provinciehuis. Maar vandaag maakt hij ook tijd vrij om ter plaatse te gaan.  Deze voormiddag was hij in Sint-Joris Weert en deze namiddag zal hij polshoogte gaan nemen in Rotselaar en Tienen en omgeving.  Zo wil hij een  beter zicht krijgen op wat er zich exact heeft voorgedaan en op de schade die werd veroorzaakt.

Gouverneur Jan Spooren

We zullen de voorbije watersnood vanzelfsprekend evalueren en de nodige lessen hieruit trekken over welke bijkomende preventieve maatregelen kunnen worden genomen. Maar het is nu al wel duidelijk dat de hulpdiensten en lokale besturen zich keihard hebben ingezet en uitstekend werk leverden, waarvoor dank. 

Er was ook blijk van veel solidariteit tussen gemeenten en hulpdiensten, wat toch een opsteker is in zulke rampsituaties. Alles kan altijd beter en we moeten zeker blijven werken aan bijkomende structurele maatregelen tegen wateroverlast, maar bij een ramp van dergelijke omvang met ongezien veel regen op korte tijd  is het jammer onmogelijk om alles onder controle te houden.

 

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Ine Tombeur

Woordvoerder gouverneur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be