Vlaams-Brabanders planten meer dan 40.000 streekeigen struiken en bomen dankzij ‘Behaag je tuin’

In totaal 1.046 bestellers kozen dit jaar voor plantgoed uit eigen streek via de samenaankoop ‘Behaag je tuin’. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren deze jaarlijkse campagne om het gebruik van lokale planten in de tuin aan te moedigen. Ook dit jaar waren tuineigenaars enthousiast: er komen in totaal meer dan 2.400 bomen en 17,4 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij.


De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en 56 aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. De actie ‘Behaag je tuin’ kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne. ​

Bestellers konden de voorbije dagen hun plantgoed afhalen op de verdeelpunten van 56 deelnemende gemeenten. Naast de nieuwe hagen en houtkanten, kwamen er dit jaar ook 2.434 hoogstambomen, 321 klimplanten, 295 wilgenpoten en 50 wilgenhutten bij.

“Het doet deugd om te zien dat de Vlaams-Brabanders begaan zijn met de natuur en volop meedoen met ‘Behaag je tuin’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Samen met onze inwoners willen we de klimaatverandering aanpakken. Het biodivers en klimaatbestendig inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt daartoe een uitgelezen kans. Meer bomen in de tuin zorgen voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Bij overvloedige regen helpen die aanplantingen de bodem beschermen en zorgen er mee voor dat die meer water kan opnemen”.

Op 4 december plantten gedeputeerde Bart Nevens en Frederik De Buck, Bierbeeks schepen van leefmilieu, hoogstamfruitbomen bij de 1.000ste besteller van 'Behaag je tuin', Guido Rooseleer uit Korbeek-Lo
Op 4 december plantten gedeputeerde Bart Nevens en Frederik De Buck, Bierbeeks schepen van leefmilieu, hoogstamfruitbomen bij de 1.000ste besteller van 'Behaag je tuin', Guido Rooseleer uit Korbeek-Lo

“We kochten dit stuk grond in het verlengde van onze tuin met de bedoeling er een educatief natuurdomein van te maken. Met zo veel mogelijk verschillende ecosystemen, zoals bijvoorbeeld onze poel of ons insectenhotel. Dat is intussen goed aan het lukken. Met de zes aangekochte fruitbomen via 'Behaag je tuin' willen we ook een hoogstamboomgaard aanleggen, een zeer geliefde plek voor heel wat dieren.”, zegt Guido Rooseleer.

Meer dan zomaar een boom

De Vlaams-Brabanders houden van hun tuin, dat is duidelijk. Door hun deelname zorgen ze voor meer natuur in de eigen tuin. En met het planten van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen helpen ze ook de lokale diersoorten een handje. Hoogstambomen vormen bijvoorbeeld een schuilplek of voedselbron voor de lokale boomkruiper, kleine bonte specht, ringmus, steenuil of eikelmuis. Ook talloze nuttige insecten zijn afhankelijk van de bomen en struiken.

 

Pakketten voor kleine tuinen

Sinds vorig jaar kan men klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte of wateroverlast. Dit jaar werd het aanbod uitgebreid met pakketten op maat van kleinere stadstuinen. ​

“We kregen meer vragen voor geschikt plantgoed van bewoners met kleinere tuinen. Daarom was er voor hen een selectie van kleinere bomen en een gemengde haag gemaakt”, zegt Annabel Pennings van Regionaal Landschap Dijleland. “Van de nieuwe pakketten werden er meteen 172 verdeeld.”

Vanaf 1 september 2022 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Leen Van de Weghe

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei

Simon Mestdagh

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be