Vlaams-Brabanders planten massaal meer struiken en bomen via samenaankoop ‘Behaag je tuin’

De samenaankoop ‘Behaag je tuin’ van dit jaar was een succes. Niet minder dan 1.825 bestellers kozen voor plantgoed uit eigen streek. Dat zijn er 780 meer dan in 2021.Ook het aantal stuks plantgoed steeg met 18.000 naar een totaal van 59.000 stuks. Op zaterdag 10 december kunnen de bestellers hun planten gaan halen in het afhaalpunt van één van de 57 deelnemende gemeenten. Zo komen er meer dan 4.000 hoogstambomen en 20 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij.

 

De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren jaarlijks de campagne ‘Behaag je tuin’. Hiermee moedigen ze het gebruik van lokale planten in de tuin aan.

“We zijn blij met het groot aantal bestellers. Naast de 20 kilometer nieuwe hagen en houtkanten, de 4000 hoogstamfruit- of loofbomen, komen er ook 600 klimplanten en 250 wilgenpoten bij,” zegt Tinne Cockx, biodiversiteitsmedewerker van Regionaal Landschap Noord-Hageland. ​ ​

De resultaten van 'Behaag je tuin'
De resultaten van 'Behaag je tuin'

“Het is goed dat er veel wordt aangeplant in Vlaams-Brabant. Inwoners kunnen hun tuin op die manier bestendiger maken tegen droogte en hitte. Ook stadstuinen kunnen een verschil maken. Het aanbod van ’Behaag je tuin’ heeft ook bomen en pakketten op maat van kleinere stadstuinen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Vlaams-Brabanders zetten lokale planten via 'Behaag je tuin'
Vlaams-Brabanders zetten lokale planten via 'Behaag je tuin'

“Ik bestelde 3 bomen voor het verfrissend airco-effect op hete dagen. Beter dan een parasol. Ook verbetert een diepwortelende boom en struiken de wateropname in mijn tuin. Beter dan een gazon. Ik kom in mijn tuin echt tot rust en door inheemse soorten aan te planten vergroot de biodiversiteit en de ecologische waarde van mijn tuin. Een win-win voor mens en dier”, vertelt Katleen Verbeeck, besteller van ‘Behaag je tuin’.


Op zaterdag 10 december halen de 1.825 bestellers hun plantgoed af op de verdeelpunten in 57 gemeenten.

Lijst met afhaalpunten:

Afhaalpunten_Behaag je tuin 2022.xlsx

XLSX - 12 Kb

Meer info: www.behaagjetuin.be

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Tinne Cockx

Projectcoördinator, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Katelijne Aelen

Medewerker educatie, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Anneleen Roels

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be