Vlaams-Brabanders leren hun eigen streek kennen

Impact van het coronavirus op het toerisme in Vlaams-Brabant

Sinds de invoering van de corona-maatregelen en de komst van het zonnige lenteweer gaan steeds meer mensen fietsen en wandelen in eigen streek. Dat blijkt uit de analyse van de fiets- en wandeltellers van Toerisme Vlaams-Brabant. Ook voor diegene die thuis zitten, werkt Toerisme Vlaams-Brabant een digitaal alternatief uit voor de wandelingen. 

Toename van fietsers en wandelaars

De overheid raadt mensen aan om in deze corona-tijden, enkel in eigen omgeving zonder de auto te gebruiken en enkel in gezinsverband, te blijven bewegen. Dat deze maatregelen opgevolgd worden, blijkt uit de cijfers van Toerisme Vlaams-Brabant.

Toerisme Vlaams-Brabant heeft een aantal wandeltelpalen, verspreid over heel de provincie, die het aantal wandelaars tellen via sensoren. Bijna alle tellers hadden de voorbij 10 dagen een stijging  van het aantal voorbijgangers. 
In het Hageland telde het Chartreuzenbos in Lubbeek 89,9% meer wandelaars. De teller achter de Gempemolen in Tielt-Winge had meer dan een verdubbeling (+131,5%). Ook de Vlooybergtoren in Tielt-Winge wordt nog vaak beklommen. Daar is sinds de maatregelen een stijging van 253% van het aantal bezoekers.  
In de Groene Gordel waren er in het Hallerbos 189,3% meer wandelaars ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een gelijkaardig fenomeen in het speelbos van Oud-Heverlee waar een stijging van 163,6% werd geregistreerd.
Voor Leuven gaf de teller aan de Parkabdij een stijging van 33,4% en in het provinciedomein Kessel-Lo was er met +117,5% een verdubbeling de laatste 10 dagen ten opzichte van 2019. 

"We zijn blij dat de mensen in de huidige omstandigheden nog hun eigen streek mogen ontdekken en ook de tijd daarvoor hebben", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “En Vlaams-Brabant is dé wandelprovincie bij uitstek".

Ook fietsen, in eigen omgeving en mits respect voor een aantal voorwaarden is nog toegelaten, en dat wordt ook volop gedaan.
De fietsteller op de IJzerenweg in Linter registreerde een stijging van 59,9% fietsers in maart 2020 ten opzichte van maart 2019. De Leirekensroute in Londerzeel onderging een verdubbeling van het aantal recreatieve fietsers (+ 131%). De fietstellen aan het Zoniënwoud in Hoeilaart ging van 1.899 in maart 2019 naar 5.414 fietsers in maart 2020. 
 

Digitaal wandelen via YouTube

Toerisme Vlaams-Brabant wil er ook zijn voor de vele mensen die thuis zitten. Zo werd er al 1 wandeling, de Lipsewandeling in Tildonk, volledig gefilmd en online geplaatst. Er volgen er nog andere.
Deze wandelingen zullen via YouTube en Facebook te bekijken zijn. 

“Op deze manier willen we ook diegene steunen die nu niet buiten mogen of kunnen”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.  
 

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Baptist Vlaeminck

Onderzoek en planning, Toerisme Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be