Virtuele oefeningen voor bekwamere hulpverleners

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse ontwikkelde, als enig Belgisch opleidingscentrum, een virtual reality-opleiding voor hulpverlening tijdens grootschalige interventies.

‘Trainen voor hulpverlening tijdens grootschalige interventies is niet zo simpel omdat zo’n ongevallen niet dagelijks voorvallen. Daarom geven we hiervoor in het PIVO een doorgedreven multidisciplinaire opleiding met het hightech XVR-systeem’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.

XVR staat voor een op virtual reality gebaseerd trainingsplatform, ontwikkeld voor het opleiden, trainen en examineren van hulpverleners, van het operationele tot het strategische niveau.

Dit virtual reality-systeem biedt hulpdiensten de mogelijkheid om situaties en scenario's te trainen die onveilig en moeilijk te reproduceren zijn of in veel gevallen niet langer mogelijk zijn. Dit maakt deze opleiding specifiek en uniek.

‘Op deze manier kunnen we onze mensen toch meermaals laten trainen met de mogelijkheid tot ‘try and error’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Dit maakt van de virtuele wereld een unieke pedagogische tool. Of men nu achter een scherm staat of een VR-bril draagt, de ervaring is een enorme verrijking om vlotter en beter te leren’.

Jimmy Jacques

PIVO-Brandweerschool, Provincie Vlaams Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor PIVO, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be