Virtuele oefeningen voor bekwamere hulpverleners

Dinsdag 3 april 2018 — Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse ontwikkelde, als enig Belgisch opleidingscentrum, een virtual reality-opleiding voor hulpverlening tijdens grootschalige interventies.

‘Trainen voor hulpverlening tijdens grootschalige interventies is niet zo simpel omdat zo’n ongevallen niet dagelijks voorvallen. Daarom geven we hiervoor in het PIVO een doorgedreven multidisciplinaire opleiding met het hightech XVR-systeem’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.

XVR staat voor een op virtual reality gebaseerd trainingsplatform, ontwikkeld voor het opleiden, trainen en examineren van hulpverleners, van het operationele tot het strategische niveau.

Dit virtual reality-systeem biedt hulpdiensten de mogelijkheid om situaties en scenario's te trainen die onveilig en moeilijk te reproduceren zijn of in veel gevallen niet langer mogelijk zijn. Dit maakt deze opleiding specifiek en uniek.

‘Op deze manier kunnen we onze mensen toch meermaals laten trainen met de mogelijkheid tot ‘try and error’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Dit maakt van de virtuele wereld een unieke pedagogische tool. Of men nu achter een scherm staat of een VR-bril draagt, de ervaring is een enorme verrijking om vlotter en beter te leren’.

Jimmy Jacques PIVO-Brandweerschool at Provincie Vlaams Brabant
Tom Dehaene Gedeputeerde voor PIVO at Provincie Vlaams-Brabant