Virgo Sapiens Londerzeel wordt peter van Bos van Aa en Kollintebos in Zemst

De Vrije Basisschool Virgo Sapiens uit Londerzeel wordt peter van de aansluitende natuurgebieden Bos van Aa en Kollintebos in Zemst. De school voert er al meer dan 10 jaar natuurwerken uit in het kader van Educatief Natuurbeheer. Als dank krijgt de school het peterschap van het gebied van Natuurpunt. 

De Vrije Basisschool Virgo Sapiens uit Londerzeel wordt peter van de aansluitende natuurgebieden Bos van Aa en Kollintebos in Zemst. De school voert er al meer dan 10 jaar natuurwerken uit in het kader van Educatief Natuurbeheer. Als dank krijgt de school het peterschap van het gebied van Natuurpunt. Op 18 februari gaan leerlingen van het 6de leerjaar werken in het Bos van Aa.        

De Vrije Basisschool Virgo Sapiens uit Londerzeel doet al meer dan 10 jaar mee met het project Educatief Natuurbeheer. Zo beheren ze mee de natuurgebieden Bos van Aa en Kollintebos in Zemst.
Om de school te bedanken voor hun jarenlange inzet krijgen zij van Natuurpunt het peterschap over deze natuurgebieden toegewezen.

“We stimuleren scholen om deel te nemen aan Educatief Natuurbeheer. Via dit project leren kinderen de natuur beter kennen door actief mee te helpen met het beheer van een natuurgebied in de buurt. Waar kunnen ze immers beter leren over de natuur dan in de natuur zelf? Bovendien dragen ze zo hun steentje bij tot de versterking van de biodiversiteit”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu.

"Het is fantastisch om te zien hoe de leerlingen zich jaar na jaar inzetten om samen met de vrijwilligers van onze Natuurpuntafdeling de biodiversiteit van deze plek te verhogen. We zijn blij met het engagement van Virgo Sapiens om de natuur in de buurt te verzorgen en te beschouwen als een educatieve ruimte met mogelijkheden om te leren, te ontdekken en te beleven”, zegt Eddy De Smedt, conservator van het Bos van Aa.

"We willen met dit project de natuur in kwaliteit verhogen en de leerlingen al doende iets bijleren over natuurbescherming en natuurbeheer. Bovendien is het ook een uitgelezen kans om hen echt in contact te brengen met de natuur om hen heen. Want dat hebben ze nodig. Kinderen spelen nog weinig buiten, laat staan in de natuur. Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant slaan al jarenlang de handen in elkaar om deze generatie ook de kans te geven om topnatuurervaringen te beleven”, zegt Liselotte Bollen, coördinator Educatief Natuurbeheer bij Natuurpunt.
 

Leren over de natuur door te werken in de natuur

Educatief Natuurbeheer, een project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt, richt zich vooral  op de derde graad van basisscholen. Maar ook lagere jaren, secundaire scholen, organisaties voor mensen met een beperking, speelpleinwerkingen, bedrijven en gezinnen kunnen in een traject van educatief Natuurbeheer stappen.

Het project laat hen kennis maken met de natuur door hen te laten meehelpen in het beheer van een natuurgebied in de buurt.

Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen.
Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied.
Ten slotte gaan  ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren.

 

Educatief Natuurbeheer PROJECTINFO.pdf

PDF - 887 Kb

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Liselotte Bollen

Educatief natuurbeheer, Natuurpunt

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be