Vier kunstwerken verbinden Zoniënwoud en handelskernen

Aan de vier Vlaams-Brabantse  poorten van het Zoniënwoud, in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode, werden vier kunstzinnige natuurinstallaties geplaatst. Vier Koestersoorten werden in immense glas-in-lood ramen gegoten. Ze moeten ervoor zorgen dat de bezoekers makkelijker hun weg vinden van het Zoniënwoud naar de handelskernen in de buurt.

Koesterburen inspireren immense glas-in-lood-kunstwerken

Kunstenaar Kristof Morel verwijst met deze glas-in-lood naar de ontwikkelingsstadia van vier Koestersoorten; het Vliegend Hert, de Weerschijnvlinder, de IJsvogel en  de Vroedmeesterpad. De kunstwerken laten bezoekers even stil staan bij deze dieren  en geven een verwijzing naar de verschillende handelskernen in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode.

‘De kunstwerken in het Zoniënwoud zijn overdadige en kleurrijke lichtcreaties waarbij de bezoeker op gaat in de bosbeleving en overweldigd wordt door de sfeer van het monumentale kathedralenbos’’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.
 

Kunst versterkt handelskernen

Het strategisch project Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken.

‘Het kunstenproject stimuleert de verweving tussen lokale economie, toerisme en natuur. Met dit initiatief wordt letterlijk het snijvlak tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode uitgelicht’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie.
 

Kunst geeft toerisme een boost

Het project geeft niet alleen een toeristisch-recreatieve boost aan de aanwezige handelscentra, het licht het toeristisch-recreatief kader uit. 

‘We verwachten dat de kunstwerken bezoekers zullen aantrekken in de handelskernen buiten het Zoniënwoud’, zegt Monique Swinnen gedeputeerde voor toerisme. ‘Op langere termijn stroomlijnen we het recreatief netwerk, in het kader van hetproject Horizon+,  door verder in te zetten op de poorten tot het Zoniënwoud’.
 

De kunstwerken zijn tot mei 2019 te bewonderen. Men kan ze bezoeken aan de hand van een fietskaart. De fietskaart geleidt bezoekers zowel naar de kunstwerken als naar de handelskernen.

De kunstwerken kwamen tot stand dankzij de samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, Regionaal Landschap Dijleland en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Fietsroute-kaart

PDF - 982 Kb

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Marc Florquin

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Jo Decoster

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Patrick Huvenne

Regiobeheerder Groenendaal, Agentschap Bos en Natuur,Agentschap voor Natuur en Bos

Marie-Laure Vanwanseele

Woordvoerder, Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be