Vernieuwde dementietuin voor bewoners woonzorgcentrum in Liedekerke

De gemeente Liedekerke en de INL-ploegen van Pro Natura legden, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een biodiverse dementietuin aan in het Woonzorgcentrum Sint-Rafaël in Liedekerke. Op donderdag 19 april werd deze belevingstuin geopend.

Sint-Rafaël is een woonzorgcentrum dat binnen haar werking bijzondere aandacht besteedt aan de opvang van senioren met dementie. Het WZC beschikt reeds over een omheinde tuin waar dementerende patiënten kunnen wandelen. Deze tuin is vrij groot en bestaat volledig uit gazon, doorkruist met paden en is omgeven door struiken en bomen, een vijver en een kleine chalet voor activiteiten.

Op vraag van het woonzorgcentrum werd, in nauw overleg met het gemeentebestuur van Liedekerke en Pro Natura, de tuin heringericht tot een hoogwaardige, veilige en belevingsgerichte dementietuin.

Een dementietuin is een belevingsgerichte tuin voor ouderen met dementie. De prikkels die deze ouderen er beleven  zijn vaak een van de weinige manieren om contact met hen te leggen. De aanwezigheid van vlinders, insecten en vogels en het zaaien en planten van kruiden of bloemen kan herinneringen oproepen aan het verleden en een aanzet zijn tot dialoog of 'zich goed voelen'.

‘We steunen dit bijzonder natuurproject van de gemeente Liedekerke met 2.743,56 euro omdat het een uniek project is waarbij natuur en biodiversiteit gekoppeld worden aan het welbevinden van deze ouderen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ’Dankzij nieuwe oeverplanten aan de heraangelegde vijver, inheemse hagen, bloemen en fruitbomen, een rolstoelvriendelijke vlonder naar de chalet en ruimte voor kippen vergroot de dementietuin de biodiversiteit in de directe omgeving en de belevingswaarde voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Deze nieuwe dementietuin is dus goed voor mens én natuur. We hopen dat veel andere woonzorgcentra dit voorbeeld volgen’.

Op het vlak van fauna en flora is de natuurvriendelijke inrichting van de tuin zeker van belang.
Sint-Rafaël is volledig omringd door natuurgebied, waartoe ook de Dommelingen behoort, en fungeert hierdoor dus als stapsteen voor bepaalde soorten.
In de Dommelingen komt een grote diversiteit aan (water)vogels voor, waarvan enkele soorten op de Rode Lijst van broedvogels staan.

Er worden ook koesterburen waargenomen zoals ijsvogel, matkop, putter en bruin blauwtje. Het opwaarderen van de vijver in het domein met water- en oeverplanten en het omvormen van een groot stuk gazon tot bloemenweide (bijenvriendelijke planten) zal deze soorten ten goede komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Inrichtingsplan

JPG - 518 Kb

Persbericht Pro Natura

DOCX - 504 Kb

Kristin De Ceuster

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be