Vernieuwd busstation aan station van Diest ingehuldigd

Heraanleg stationsplein van start

Op 17 oktober werd het nieuwe busstation van Diest ingehuldigd. Binnenkort kunnen reizigers de bus nemen aan de nieuwe haltes. Ook start de heraanleg van het stationsplein, dat in de plaats komt van het oude busstation. Deze werken kaderen in de volledige vernieuwing van de stationsomgeving en de uitbouw van Diest tot een hoogwaardig regionaal openbaar vervoerknooppunt.

Comfortabel en toegankelijk busstation

Het vernieuwde busstation is uitgegroeid tot een comfortabele en groene plek voor reizigers en personeel. Het biedt ruime en moderne schuilmogelijkheden en is veel toegankelijker voor mindervaliden en slechtzienden. Acht gelede bussen kunnen er gelijktijdig de haltes aandoen. Daarnaast zijn er nog twee speciale wachthaltes waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere busverkeer te hinderen.
De opstartende werken aan het stationsplein zullen van het nieuwe busstation en het stationsplein één geheel maken.

Op 17 oktober huldigden gedeputeerde Ann Schevenels , schepen Bart Stals en Maurits Vande Reyde, Sander Wouters (De Lijn) en burgemeester Christophe De Graef het nieuwe busstation in
Op 17 oktober huldigden gedeputeerde Ann Schevenels , schepen Bart Stals en Maurits Vande Reyde, Sander Wouters (De Lijn) en burgemeester Christophe De Graef het nieuwe busstation in

"Het nieuwe busstation is een absolute meerwaarde voor de busreizigers. Het is een mooie, overzichtelijke omgeving geworden met groene elementen en vooral toegankelijk voor iedereen. Zo kunnen mensen met een beperking of ouderen die slecht ter been zijn nu op een veilige en comfortabele manier de bus nemen”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Het vernieuwde busstation biedt meer comfort en is toegankelijker voor mindervaliden
Het vernieuwde busstation biedt meer comfort en is toegankelijker voor mindervaliden

“De indeling van het nieuwe busstation biedt de reizigers tal van voordelen. Zowel vanuit het station als vanuit de stad is het vlot bereikbaar, overzichtelijk en toegankelijk. De doorstroming wordt verbeterd en de verkeersveiligheid verhoogd. Ook aan het comfort van de reizigers werd gedacht, de nieuwe schuilinfrastructuur biedt beschutting en de groene zones zorgen voor een aangenamere omgeving. Door de verhoogde perrons wordt het in- en uitstappen voor mindervalide personen eenvoudiger. Voor slechtzienden zijn de haltes uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels met de bijhorende geleiding”, zegt Lien Bauwens, vervoerregiomanager van De Lijn.

 

Start van de heraanleg van stationsplein

Nu het nieuwe busstation operationeel is, gaat de stad Diest het stationsplein onder handen nemen.

“Met de heraanleg van de Turnhoutsebaan is de volgende fase van de vernieuwing van de stationsbuurt gestart. Stap voor stap maken we van onze stationsomgeving een plaats waar reizigers in alle comfort kunnen vertrekken en toekomen, én waar het aangenaam wonen is. Na de werken aan de Turnhoutsebaan starten we met de heraanleg van het stationsplein waar we een groot deel gaan ontharden en ingroenen zodat het een echt beleefplein kan worden”, zegt Bart Stals, schepen van Openbare Werken en Stadsontwikkeling van de stad Diest.

“Duurzame mobiliteit is een prioriteit in ons beleid”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. Hierin zijn multimodale knooppunten, zoals het station van Diest, belangrijk. Daarom coördineren we met volle overtuiging de werken aan de stationsomgeving in Diest, maar ook in Aarschot en Haacht.”

Toekomstvisie op de heraangelegde stationsomgeving van Diest
Toekomstvisie op de heraangelegde stationsomgeving van Diest

Meer info: www.diest.be/stationsomgeving

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Karen Dirickx

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Stals

Schepen, Stad Diest

Kathleen Berx

Diensthoofd ruimtelijke ordening, Stad Diest

Marco Demerling

Woordvoerder, De Lijn

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Frédéric Petit

Woordvoerder, Infrabel

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be