Vergunning Zoet Water vijvers in Oud-Heverlee binnen
Uitvoering loopt lichte vertraging op door vervuild slib.
De vergunning voor het project van de heraanleg van de Zoet Water vijvers in Oud-Heverlee kreeg deze week groen licht. Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Oud-Heverlee, de provincie Vlaams-Brabant kunnen nu, onder leiding van het strategisch project Walden, de vijvers grondig heraanleggen met nieuwe zachtere oevers en ruimte voor groen. Doordat het te verwijderen slib op de bodem vervuilder is dan verwacht, loopt de start van de werken lichte vertraging op.
Vergunning zorgt voor verdere uitvoering heraanleg vijvers en omgeving
“We zijn blij dat het project voor de heraanleg van de Zoet Water vijvers een vergunning heeft gekregen. Dat is een belangrijke volgende stap in de voorbereiding van het project”, zegt Bart Clerckx, burgemeester van Oud-Heverlee. “Nu kunnen we, samen met de partners, dit ambitieus project van herinrichting van de vijvers en hun integratie in hun omgeving verder realiseren”, vult Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning, aan. "Bovendien werd het strategisch project Walden recent verlengd met 3 jaar. We kunnen dit project daarom verder leiden en nieuwe projecten in de open ruimte op poten zetten."
Binnen de heraanleg van de vijvers vormen de werken aan de Vaalbeek een omvangrijk onderdeel. De beek die nu door de vijvers stroomt wordt eruit gehaald en krijgt een eigen bedding, wat de vismigratie voor beschermde soorten zoals de rivierdonderpad oplost.
Het geheel blijft een flexibel systeem in tijden van droogte of een te veel aan water. Tussen de kronkelende Vaalbeek en de oevers komen nieuwe paden en een grote houten vlonder op de vijver met de paddenstoel. De Molenvijver wordt openbaar hengelwater met ruimte voor hengelaars.
“Dit project is een mooi voorbeeld van hoe partners op een integrale manier werken aan een betere waterhuishouding én aan betere natuur. We maken de vijvers nog mooier dan ze al zijn en verhogen tegelijk de natuurwaarde. Bovendien past het project perfect binnen de werking van het Nationaal Park Brabantse Wouden, waarbij we eeuwenoude bossen, meanderende rivieren, holle wegen en open velden van Halle tot Leuven met elkaar verbinden,” zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en waterlopen.
Werken vertraagd door vervuild slib
Tijdens de voorbereidingswerken van het project werden stalen genomen om de kwaliteit van het slib in de vijvers te controleren. Pas recent is aan het licht gekomen dat het slib vervuild is met PolyChloorBifenylen (PCB’s). Dat zijn synthetische chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en zich ophopen in het slib op de bodem.
“Het gevolg is dat de grondcodes die het gebruik en bijhorende kostprijs van het te verwijderen slib bepalen, herberekend moeten worden. Dit zal voor een kleine vertraging zorgen voor de opstart van de werken”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder Brabantse Wouden van het Agentschap voor Natuur en Bos.
“Er zijn geen risico’s voor bezoekers van de vijvers omdat deze historische vervuiling van de PCB’s gehecht is aan het slib op de bodem. We raden wel hengelaars af om zelf gevangen vissen te eten”, zegt Seger Van Mileghem, visserijbioloog van het Agentschap voor Natuur en Bos.
De visclub die op één van de vijvers actief is, is op de hoogte gebracht van de analyses.
Aannemer gezocht voor de uitvoering van de werken
In de volgende maanden gaan de partners via een aanbesteding op zoek naar een aannemer die het werk zal uitvoeren. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd.
“Inwoners en bezoekers moeten bijgevolg nog wat geduld oefenen tot het mooie plaatje werkelijkheid wordt”, besluit burgemeester Bart Clerckx.
Het project krijgt in totaal 2,6 miljoen euro aan subsidies waaronder de Projectsubsidie Natuur van het Agentschap voor Natuur en Bos met Europese cofinanciering vanuit het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO), de subsidie Levend Water door de Vlaamse Milieumaatschappij en de erfgoedpremie voor beschermde landschappen van Agentschap Onroerend Erfgoed.
Het strategisch project Walden is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Het project is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.
Ann Schevenels
Bart Nevens
Bart Clerckx
Patrick Huvenne
Simona Nikova
Frank Ilsbroux