Verder werken aan sterke Getevallei

Hernieuwing strategisch project Getestreek

De Vlaams minister van Omgeving keurde de hernieuwing van het strategisch project Getestreek goed en gaf hiervoor een subsidie van 300.000 euro. De projectpartners, onder leiding van de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Zuid-Hageland, gaan nu drie jaar verder werken aan de uitbouw van een toekomstgerichte Getevallei.

 

Via het strategisch project Getestreek werkten de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de gemeenten Linter, Hoegaarden, Geetbets en de steden Tienen, Zoutleeuw en Landen, samen met de regionale middenveldorganisaties, de afgelopen 3 jaar aan een klimaatrobuust waterlandschap, levenskrachtige dorpskernen, een hecht dorpsnetwerk, een integrale fietscultuur, een streek met onverGETElijke belevingswaarde en een productieve streek van morgen.

Foto: Projectpartners aan de Ijzerenweg in Zoutleeuw
Foto: Projectpartners aan de Ijzerenweg in Zoutleeuw

“In deze periode hebben we hard samengewerkt om van de Getevallei een sterke plattelandsregio te maken en om de troeven ervan in de kijker te zetten. We zijn dan ook blij dat de Vlaamse minister deze inspanningen beloont met een verlenging van de samenwerking voor de komende 3 jaar”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

“Met onze gebiedscoalitie in de Getestreek gaven we een krachtig antwoord op de transitie-uitdagingen in de regio”, zegt Kristien Justaert, algemeen coördinator van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. ”We zetten nu verder onze schouders onder twee hefboomprojecten. Ze versterken de basis voor de openruimtestructuur ‘Getevallei’.Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de ontharding en naar ruimte voor water in evenwicht, recreatie, landbouw, biodiversiteit en mobiliteit”.

Het Groene Spoor wordt de multifunctionele groenblauwe ruggengraat van de Getestreek en verzoent de fietsinfrastructuur IJzerenweg en Ravel met een versterking van de omgeving, de nabijgelegen dorpskernen, natuur en landschap. ​
Het strategisch project zorgt voor een sector- en gemeentegrensoverschrijdend traject en een aanpak op maat die visies rond duurzame mobiliteit, biodiversiteit, landbouw en landschap op elkaar afstemt en leidt tot samenwerking en resultaten op het terrein.

De Robuuste Natuurlijke Dormaalbeekvallei van bron tot monding wordt een voorbeeldproject van een beleefbaar en multifunctioneel groenblauw netwerk met ruimte voor water, natuur en landbouw tot in de dorpskernen. ​
Het strategisch project coördineert bestaande initiatieven, initieert nieuwe acties en zet ruimte voor water voorop binnen een samenhangende ecologische valleistructuur.

Het publieke startmoment van het strategisch project zal later dit jaar plaatsvinden.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tom De Bruyn

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Kristien Justaert

Algemeen coördinator, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be