Verblijfstoerisme in de Groene Gordel en Hageland goed voor 85,1 miljoen euro

Grootschalig onderzoek legt tendensen over toeristisch gedrag en voorkeuren van bezoekers in Vlaamse regio’s bloot


De toeristische diensten van de 5 Vlaamse provincies en Toerisme Vlaanderen voerden een grootschalige studie uit naar het gedrag van de toerist in de Vlaamse regio’s. Toeristen bezoeken graag groene gebieden om er te wandelen en te fietsen. In Vlaams-Brabant waren de regio’s Groene Gordel en Hageland goed voor 436.000 vrijetijdstoeristen en een omzet van 85,1 miljoen euro.

 

Toerisme in Vlaanderen is veel meer dan enkel de kust en de kunststeden. Jaarlijks kiezen 3,7 miljoen gasten, goed voor 10,2 miljoen overnachtingen, voor een verblijf in één van de groene regio’s. ​
Om het toerisme in die regio’s in kaart te brengen, voerde Westtoer in opdracht van en in samenwerking met de andere provinciale toeristische organisaties en met Toerisme Vlaanderen een grootschalig onderzoek uit van maart 2023 tot maart 2024. De hoofdreden voor een bezoek aan groene regio’s is een wandel- of fietsvakantie.

Toeristen komen graag naar de Vlaams-Brabantse regio's om er te wandelen.
Toeristen komen graag naar de Vlaams-Brabantse regio's om er te wandelen.

“Vlaanderen heeft heel wat te bieden op vlak van unieke natuur. En die natuur beleef je het best al fietsend of wandelend. We werken dan ook samen met de provincies om een stevig en kwalitatief fiets- en wandelnetwerk te waarborgen. En dat loont: met een jaarlijkse omzet van ruim 800 miljoen euro en een hoge gastentevredenheid van bijna 90%, mogen we positief zijn”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van de beleidscommissie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies.


436.000 toeristen kwamen op vakantie in Vlaams-Brabant om te fietsen of te wandelen

De Vlaams-Brabantse toeristische regio’s, de Groene Gordel en het Hageland, konden rekenen op respectievelijk 363.000 en 73.000 vrijetijdstoeristen in het jaar 2022. Samen waren zij goed voor een economische return van zo’n 85,1 miljoen euro. In de Groene Gordel zijn het met grote voorsprong de hotels die met 72% het meeste toeristen trekken. Voor het Hageland daalt dat het verblijf in hotels naar 25% en valt vooral het grote aandeel van jeugdlogies heel erg op, met 30% van het aantal aankomsten.

“In beide regio’s worden de natuur en het landschap, de mogelijkheden tot fietsen, en het feit dat ze vaak onbekende of nog bezochte streken zijn als top drie redenen om op vakantie te komen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Dit zien we ook terugkomen in de topkenmerken die voor beide regio’s worden aangehaald: de mooie landschappen, het recreatief fietsaanbod, de gastvrijheid en de rust. Fietsen en wandelen behoren ook voor de beide regio’s tot de populairste activiteiten tijdens het verblijf”.

Resultaten studie Vlaams-Brabantse regio's.pdf

PDF - 261 Kb

Inspanning als ontspanning

Vlaamse regio’s zijn de ideale bestemming voor een tussendoorvakantie en staan met 3,7 miljoen gasten in voor 42% van de vakantiegangers, ten opzichte van 28% aan de kust en 31% in de kunststeden. ​
Bijna de helft van de gasten in Vlaams-Brabant kiest voor een thematische vakantie, meestal in het teken van fietsen of wandelen. Wandelen is in de beide regio’s de populairste activiteit op vakantie, gevolgd door een horecabezoek en recreatief fietsen. Wat dat laatste betreft, scoren zowel het Hageland als de Groene Gordel bovengemiddeld. Andere populaire bezigheden zijn cultuurhistorische bezienswaardigheden bezoeken, uitrusten, shoppen, streekproducten ontdekken en natuurbeleving.

Ongeveer de helft van de gasten maakte tijdens hun verblijf een wandeling van meer dan 1 uur. In de Groene Gordel maakte bijna de helft van de bevraagde personen gebruik van het wandelnetwerk met knooppunten. In het Hageland bleken bewegwijzerde wandelroutes net iets populairder. Daarnaast maakte ook ongeveer 50% van alle gasten in onze provincie een fietstocht van minstens een uur. In de meerderheid van de gevallen gebruiken ze daarvoor een elektrische fiets. Voor 80% van de fietsers is ons fietsnetwerk met knooppunten de voorkeursroute.

Hoge tevredenheid

Wanneer gevraagd wordt welke eigenschappen ze toewijzen aan hun vakantiebestemming, antwoorden toeristen dat ze vooral onder de indruk zijn van de gastvrijheid, de bereikbaarheid en de mooie natuur. Die positiviteit uit zich ook in de tevredenheidsscore waarbij maar liefst 90% van de mensen aangeeft zeer tot uiterst tevreden te zijn over hun verblijf in het Hageland en de Groene Gordel.

Ook de Vlaams-Brabantse logies worden gesmaakt, want die zorgen bij meer dan 80% van de bezoekers voor een zeer hoge tevredenheid.

Ook de logies in de Vlaamse regio's worden gesmaakt.
Ook de logies in de Vlaamse regio's worden gesmaakt.

Economische return

Verblijfstoeristen in Vlaams-Brabant geven gemiddeld 116,5 euro per nacht en per persoon uit – enkele euro’s hoger dan het algemeen gemiddelde in de Vlaamse regio’s. Globaal genereert het verblijfstoerisme in de Vlaamse regio’s een omzet van 809 miljoen euro, waarvan 85,1 miljoen euro in onze provincie. Het dichtbij-toerisme in onze regio’s zit dus in de lift. Toeristen zorgen voor omzet bij de lokale ondernemers en geven duidelijk aan dat het hier de moeite waard is om te ontdekken.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bram Van Otterdijk

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be