Van grijze speelplaats naar groene schooltuin. Openschooltuinendag in Vlaams-Brabant op 15 mei

Op woensdag 15 mei vond de Openschooltuinendag plaats. In Vlaams-Brabant namen 8 scholen, uit Diest, Herent, Leuven, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde, deel en stellen hun vergroende schooltuin open. De MOS-begeleiders van Vlaams-Brabant organiseerden een begeleid bezoek aan de schooltuin van VBS De Knipoog in Vilvoorde.

Leerkrachten en ouders krijgen tijdens de Openschooltuindagen van Milieuzorg Op School (MOS) Vlaanderen de kans om inspiratie op te doen, voorbeelden te bekijken of ervaringen uit te wisselen voor meer groen en biodiversiteit in hun eigen school en hoe je daar ook educatief mee aan de slag gaat.

“Als provinciebestuur ondersteunen we scholen om de natuur een plaats te geven op school. Zo kunnen projecten die bijdragen tot meer en betere natuur aanspraak maken op een subsidie tot 10.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speelplaats omtoveren tot een groene oase. Kleuter-, lager-, middelbaar- en hoger onderwijs komen in aanmerking voor deze investering”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Kinderen hebben nood aan natuur. Maar dat is niet eenvoudig in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat kinderen via hun school in contact worden gebracht met natuur”.

De scholen die deelnemen zijn Freinetschool de Pit uit Diest, GO! De Bijenkorf uit Herent, Sint-Jansschool uit Leuven, Sint-Martinuscollege campus Lipsius uit Overijse, Steinerschool De Zonnewijzer uit Wijgmaal (Leuven), VBS De Knipoog uit  Vilvoorde en VBS Terbank-Egenhoven uit Heverlee (Leuven).

Voor VBS De Knipoog is groen een middel om te leren samenspelen. De nieuwbouw was de aanleiding om de grijze speelplaats aan te pakken. Het gevolg is een groene speelheuvel, speelbosjes en een doolhof met inheemse biodiverse aanplant.
Hun educatief verhaal wordt onder meer gevoed door een voederplaats, nestkastjes en het insectenhotel.  
De school ontving voor de eerste fase in het najaar van 2016 4.962,66 euro en voor de tweede fase in het najaar van 2017 2.889,10 euro. De plannen voor het realiseren van een derde fase zijn reeds in opmaak bij het Regionaal Landschap Brabantse Kouters.
De school realiseerde deze groene speelruimte in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Brabantse kouters, Natuurpunt MAVIST en Pro Natura. 

Andere Openschooltuinendag vonden plaats in volgende scholen:

 • GO! Freinetschool De Pit, Overstraat 37 in Diest
  Bezoek tussen 9 en 12 uur      
  Deze school ging voor een bijna volledige ontharding, een moestuin met serre, een kruidentuin en fruit, waarvan ze de overschotten verkochten. Er was aandacht voor insecten en de school betrok verschillende vzw's voor kwetsbare personen bij de vergroening.
   
 • VBS Terbank, Celestijnenlaan 46 in Heverlee (Leuven)
  Bezoek tussen 9 en 12 uur en rondleiding om 9 en 10.30 uur               
  Een groot grasveld veranderde hier in een buurtpark met een speelheuvel, wilgenhutten en een openluchtklas. Er kwam ook een moestuin en de school zorgde voor planten die insecten aantrekken. Sinds de vergroening zijn er minder conflicten op school.
   
 • Sint-Martinuscollege 1ste en 2dee graad, Waversesteenweg 96 in Overijse
  Bezoek tussen 9 en 12 uur en rondleiding om 9 uur 
  Het college maakte een groene omgeving met bomen en grasland nog groener en biodiverser door uitheemse bomen en struiken te vervangen door inheemse bomen en hagen. Samen met de leerlingen werd er een broedhoop voor het vliegend hert aangelegd. Ook kwam er zeer recentelijk een natuurleerpad.
   
 • GO! De Bijenkorf,  Mechelsesteenweg 397 in Herent
  Rondleiding om 9, 10.30, 13 en om 14.30 uur   
  Een deel van de betonnen speelplaats werd opgebroken en maakte plaats voor wilgentunnels en -hutten, een extra moes- en kruidentuin, een amfitheater uit gerecupereerde tegels en met muurplanten, verschillende inheemse hagen en heggen. De leerlingen  hielpen mee met de aanleg en mochten zelf de omgangsregels bepalen.
   
 • Sint-Jansschool, Mechelsevest 2 in Leuven
  Rondleiding om 9 en 10.30 uur           
  De schooltuin werd vergroend met een vogelbosje, een boomgaard met hoogtstam- en leifruitbomen, een takkenwal, een moestuin omringd door bessen- en bloesemstruiken, een kruidentuin, een vijverhoek, een composthoek, een kippenren en een openluchtklas.
  Het ander deel van de speelplaats werd verrijkt met natuurlijke spelelementen, zoals een kruiptunnel met Spaanse aak en een tipi met wilgentenen.
   
 • Steinerschool De Zonnewijzer, Privaatweg 7 in Wijgmaal (Leuven)   
  Bezoek tussen 12.30 en 15 uur en rondleiding om 13 uur
  Het centrale verharde gedeelte van de speelplaats werd grotendeels opgebroken.
  Er werd een avontuurlijke en natuurlijke omgeving met veel inheems groen gecreërd. Er zijn ook hutjes in leem, rustige zitplekjes, een wilgenhut en een buiten-WC.
   
 • Vrije Basisschool Jan Ruusbroec, Fabriekstraat 3 in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw)
  Bezoek tussen 9 en 12 uur
  De speelplaats werd vergroend met een moestuin, leifruit, bessenstruiken en compostbakken, een originele beestentoren voor insecten en,egels, een kruidenspiraal, een takkenril, een buitenklas in de vorm van groot amfitheater met inheemse haag errond en krijtbord vooraan, een klimtoren en er kwamen kleine speeltoestellen in de vorm van paddenstoelen.
 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu

Jozefien Hermy

Dienst leefmilieu

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be