Twee houthakseldammen tegen erosie aan de Terlindenweg in Asse

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Asse en landbouwer Herman Fieremans voerden erosiebestrijdingswerken uit op twee percelen langs de Terlindenweg in Asse. Twee houthakseldammen moeten er water- en modderoverlast tegengaan.

 

Tijdens de hevige regenval van juli 2021 trad ter hoogte van Terlindenweg modderoverlast op, zowel op de straat als aan verschillende huizen. De modder stroomde van de akkers naar beneden en een aantal woningen kregen modder binnen in de kelder en de benedenverdieping. Ook de tuinen kampten met deze overlast.

“Om deze problemen te voorkomen, legden we, samen met de provincie Vlaams-Brabant en landbouwer Herman Fieremans twee houthakseldammen aan. Een eerste is 60 meter lang. Twee korte, lage aarden dammen met een totale lengte 18 meter aan weerszijden van de houthakseldam leiden het water naar de houthakseldam. De tweede dam heeft een lengte van 38 meter”, zegt Peter Verbiest, schepen voor milieu en landbouw in Asse.

Aan de Terlindenweg werden twee houthakseldammen aangelegd
Aan de Terlindenweg werden twee houthakseldammen aangelegd

“Deze maatregelen vertragen het afstromend water en de modder bezinkt achter de houthakseldammen. De houthakseldammen zijn ongeveer 20 cm ingegraven om onderspoeling te voorkomen. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen. Dat is positief met het oog op bestrijding van verdroging”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

Deze houthakseldammen moeten de water- en modderoverlast van de akkers ​ tegenhouden
Deze houthakseldammen moeten de water- en modderoverlast van de akkers ​ tegenhouden

De eerste dam kostte 9.372,48 euro, waarvan de provincie 8.435,23 euro financiert. De tweede dam kostte 5.840,52 euro, waarvan de provincie 5.256,47 euro financiert.

“Ik ben tevreden dat ik kan bijdragen aan oplossingen voor de erosieproblemen ter hoogte van mijn perceel. De samenwerking met de provinciale erosiecoördinator en de gemeente verliep erg vlot. Dankzij de provinciale ondersteuning kwam er een goede oplossing op maat", zegt landbouwer Herman Fieremans.

De dammen houden de aarde op de akker
De dammen houden de aarde op de akker

“Onze erosiecoördinatoren staan de gemeenten bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. In Asse hebben we zo al 9 projecten gerealiseerd en een 10de staat op de planning. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Overzichtskaart erosiebestrijdingsmaatregelen in Asse
Overzichtskaart erosiebestrijdingsmaatregelen in Asse

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Verbiest

Schepen, Gemeente Asse

Herman Fieremans

Landbouwer

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be