Twee extra toezichthouders sporen milieumisdrijven langs waterlopen op

De provincie Vlaams-Brabant stelde twee extra toezichthouders aan voor de provinciale waterlopen. Dit brengt het totaal aantal toezichthouders op 4. Zo kan de controle van de milieuvoorschriften en de vaststelling van de milieumisdrijven opgedreven worden.

 

De provincie Vlaams-Brabant staat in voor het dagelijks beheer van de onbevaarbare waterlopen van de tweede categorie. In totaal goed voor zo'n 1400 kilometer.

“Bij het uitoefenen van hun dagelijkse werkzaamheden worden onze medewerkers regelmatig geconfronteerd met milieumisdrijven, zoals sluiklozingen of sluikstorten. Het gevolg hiervan is vervuiling van het milieu en een hogere factuur voor de opruimingskosten of de herstellingswerken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van waterlopen “Onze vier toezichthouders kunnen de milieuvoorschriften controleren, deze milieumisdrijven ook vaststellen en ingrijpen waar nodig.”

Een andere taak van de toezichthouders is het laten naleven van de afstandsregels, bijvoorbeeld bij gebruik van pesticiden en meststoffen, bij het aanplanten van bomen of optrekken van constructies te dicht langs waterlopen. Zo wordt het ook gemakkelijker om de doorgang langs waterlopen voor onderhoud en werken aan waterlopen te bewaken.

Goed functionerende waterlopen zijn een belangrijke voorwaarde voor veel dier- en plantensoorten. Een netwerk van natuurlijke elementen is niet alleen goed ter versterking van de biodiversiteit. Het helpt ook om de omgeving leefbaar te houden voor de mens want water zorgt bijvoorbeeld voor afkoeling bij hitte.


Meer info
over de afstandsregels: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/natuur-en-milieu/waterlopen/wonen-langs-een-waterloop

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Raf Bouteligier

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be