Troetels en kwellen in Meise

Anderstaligen oefenen Nederlands in natuurgebied

Natuurpunt Meise gaat met anderstaligen, die lessen Nederlands volgen in CVO Semper Meise, op taal-safari in natuurgebied Wolvertemse Beemden. Op die manier krijgen de cursisten de kans om de lessen over natuur in de buurt die ze in de klas kregen, in de praktijk te brengen. Dit project, ‘Troetels en kwellen’ kreeg steun van de provincie Vlaams-Brabant. Volgend schooljaar wordt dit proefproject uitgebreid naar andere CVO's.

‘Troetels en kwellen’ is een project voor anderstaligen die les volgen in een CVO. Het is een didactisch pakket dat vertrekt vanuit verwondering en interesse in de nabije natuur. De 5 thema’s waarmee NT2-leerkrachten, natuurgidsen en cursisten aan de slag kunnen gaan zijn mieren, bramen, vlinders, bomen en kikkers. Het wil anderstaligen oefenkansen bieden, zowel in de klas of het praatcafé als in de natuur. Dit gebeurt via tekst, filmpjes en opdrachten binnen en buiten de klas.

Natuurpunt Meise organiseert een taal-safari voor anderstalige cursisten van CVO Semper Meise
Natuurpunt Meise organiseert een taal-safari voor anderstalige cursisten van CVO Semper Meise

‘Troetels en kwellen’ wordt momenteel uitgetest in CVO Semper Meise. Eerst wordt er in de klas gewerkt aan de vijf thema’s. Daarna trekken de cursisten, samen met de leerkracht en een natuurgids van Natuurpunt, naar een natuurgebied in de buurt. Dus, de natuur wordt het klaslokaal. ​
De bedoeling is om het project vanaf volgend schooljaar open te trekken naar andere CVO’s.

“Vanuit een originele invalshoek worden op een prikkelende manier extra oefenkansen ontwikkeld voor anderstaligen. Dat vergemakkelijkt hun integratie in onze regio”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

De cursisten krijgen tijdens zo'n taal-safari kansen om het Nederlands in de praktijk te oefenen
De cursisten krijgen tijdens zo'n taal-safari kansen om het Nederlands in de praktijk te oefenen

“Het concept is ook drempelverlagend om anderstaligen toe te leiden tot lokale verenigingen zoals Natuurpunt”, zegt Hilde Leon van Natuurpunt Meise.

‘Troetels en kwellen’ is een samenwerkingsverband tussen Natuurpunt Meise, de Natuuracademie, vzw ‘de Rand’ en CVO Semper Meise. Het ontving een subsidie van 2.571,80 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Hilde Leon

Projectverantwoordelijke, Natuurpunt Meise

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be