Trekpaardveulen op komst in Provinciedomein Huizingen

Publiek mag naam kiezen

Vrijdag 2 maart 2018 — Jarca, het Brabantse trekpaard van het provinciedomein Huizingen, is hoogzwanger. Spoedig vertrekt ze naar een gespecialiseerd moederhuis voor de bevalling. Iedereen mag meestemmen op de naam van het veulen.

'We hebben heugelijk nieuws’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. ‘Ons Brabants trekpaard Jarca staat op het punt om naar het moederhuis te vertrekken voor de bevalling. We hopen op een voorspoedige geboorte want de bevalling van een trekpaard is niet zonder risico’s’. 

Publiek kan naam veulen kiezen

Het geslacht van het veulen is een verrassing. Maar de naam kan gekozen worden door het publiek. Via de website, Facebook  en aan de ingang van het domein kan er tot en met 29 maart gestemd worden op de leukste naam. De naam met de meeste stemmen zal winnen. Men kan kiezen uit een mannelijk en vrouwelijke namenlijst. De voornamen waaruit gekozen kan worden zijn: Lena, Dora, Rosa voor een merrie en Karlo, Leo, Darko voor een hengst.
 

Veulenborrel op 9 mei

De eerste weken na de bevalling is er absolute rust voor Jarca en haar veulen. Vanaf 9 mei kan het publiek de paarden komen bekijken.
‘We organiseren op 9 mei een veulenborrel waarop we doopsuiker schenken aan de bezoekers van ons domein. Ook wordt de winnende naam van het veulen, de Peter en de Meter bekend gemaakt’, zegt gedeputeerde Walter Zelderloo.

Om de geboorte te vieren organiseert de provincie Vlaams-Brabant op 11 april, tijdens de Week van de Provinciedomeinen, een knutselwedstrijd voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Drie kinderen met het mooiste knutselstukje mogen elk 5 vriendjes uitnodigen om op een woensdag  mee de dieren in het domein  te verzorgen. 

Sarah Staut Provinciedomein Huizingen at Provincie Vlaams Brabant
Walter Zelderloo Gedeputeerde voor provinciedomeinen at Provincie Vlaams Brabant