Trekpaard Cyril wint eerste kampioenschap boomslepen

Afgelopen weekend vond in Gelrode het eerste boomsleepkampioenschap voor trekpaarden plaats. Deze werden gewonnen door trekpaard Cyril van menner Marc Goossens uit Halle.


Op 3 september organiseerde vzw ‘De Voermannen van nu’ aan de Rillaarsebaan in Gelrode het eerste kampioenschap boomslepen voor trekpaarden.

"Tijdens de proeven namen zowel ervaren als nieuwe voermannen het tegen elkaar op. Samen met hun aangespannen trekpaard dienden ze zo snel en foutloos mogelijk een parcours af te leggen waarbij niet alleen kracht maar vooral ook techniek erg belangrijk is. In totaal namen 14 paarden deel aan de wedstrijd", zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

In de voormiddag was er een precisieproef waarbij 6 situaties uit het sleepwerk werden nagebootst. ​
Hierbij eindigden de paarden Cyril, een Brabants trekpaard van 12 jaar van menner Marc Goossens uit Halle) en Kadé, een jonge Boulonnais, een zwaar trekpaard uit de Franse regio van Boulogne, van menner Davy Cools ex aequo.

In de namiddag volgde dan een trekwedstrijd boomstammen, van licht naar telkens zwaarder, over een afstand van 25 meter. De trekpaarden moesten deze proef in diervriendelijke stap uitvoeren.

Deze proef werd ook gewonnen door Cyril van menner Marc Goossens, waardoor hij ook eindwinnaar werd.

De Voermannen Van Nu organiseerden, met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Aarschot, het eerste kampioenschap boomslepen voor trekpaarden
De Voermannen Van Nu organiseerden, met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Aarschot, het eerste kampioenschap boomslepen voor trekpaarden

De tweede plaats was voor menner Davy Cools met Kadé en op de derde plaats eindigde Dirk Zöll uit Duitsland, met Brabants trekpaard Whotan.

"Naar schatting 400 tot 500 belangstellenden kwamen kijken naar deze krachtmeting. Dat is een mooi aantal en een bewijs dat onze werking om het trekpaard onder de aandacht te brengen, succesvol is", zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

“We zijn blij dat dit unieke event plaats vond in Vlaams-Brabant”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Onze provincie is gekend om zijn vele jaarmarkten, stoeten en processies waar het Brabants trekpaard een hoofdrol in opeist. Zo’n kampioenschap draagt ontegensprekelijk bij om de trekpaardencultuur te bewaren”.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ruben Pierards

De Voermannen van Nu

Pieter Berden

Projecten Brabants Trekpaard, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be