Toeristische overnachtingen op een dieptepunt in Vlaams-Brabant

Door de coronapandemie en de bijhorende maatregelen hebben de logies heel wat minder overnachtingen genoteerd in 2020. De jaarcijfers zijn nog niet beschikbaar, maar de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen tonen alvast geen positief beeld. In Vlaams-Brabant daalde het aantal toeristen met 65,4% en het aantal overnachtingen met 60,2%.

 

Overnachtingen op een dieptepunt

In de eerste 9 maanden van 2020 vonden zo’n 351.320 toeristen hun weg naar Vlaams-Brabant. In 2019, een recordjaar qua toerisme in Vlaams-Brabant, waren dat er in dezelfde periode nog 1.014.983. Een daling met 65,4% wat betreft het aantal toeristen. ​

Bijgevolg is ook het aantal overnachtingen teruggevallen: van 1.794.018 in 2019 naar 714.181 in 2020, wat overeenkomt met een daling van 60,2%.

De Vlaams-Brabantse logies zijn hiermee zwaarder getroffen dan de rest van Vlaanderen, waar een daling werd genoteerd van 50,2%. ​

 

Binnenlands toerisme helpt, maar niet genoeg

Hoewel 2020 goed gestart was, kwam al snel de sluiting in het voorjaar. Eens heropend in juni kwamen de boekingen bij de logies terug vlot binnen, maar door de sluiting van de grenzen was enkel binnenlands toerisme mogelijk.

“De binnenlandse toeristen hebben Vlaams-Brabant gevonden en gewaardeerd als toeristische bestemming, maar het kon het tekort aan buitenlandse- en zakenreizigers niet goedmaken. Vooral de logies in de Groene Gordel en kunststad Leuven hebben hier sterk onder te lijden, gezien zij sterker afhankelijk zijn van deze marktsegmenten. In het Hageland was de schade minder groot”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Hoewel er nog geen officiële cijfers beschikbaar zijn voor het najaar weten we nu al dat de bezettingen erg laag waren.

“We kijken hoopvol vooruit naar het voorjaar en de zomer van 2021. Hierbij hebben we verschillende campagnes waarbij we Vlaams-Brabant in de kijker willen zetten als #dewandelprovincie. We gaan uitpakken met een vernieuwd fietsnetwerk. Ook de komst van het WK wielrennen naar onze provincie willen we niet ongemerkt laten voorbijgaan” besluit gedeputeerde Gunther Coppens. ​ “We hopen dat onze acties en campagnes, in combinatie met de terugkomst van het TV-programma Vlaanderen Vakantieland, aanzetten om te blijven overnachten in Vlaams-Brabant”.

 

Bijlage: Aankomst- en overnachtingscijfers in Vlaams-Brabant van 2019 en 2020:

Aankomst- en overnachtingscijfers 2020.pptx

PPTX - 235 Kb

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Baptist Vlaeminck

Onderzoek en planning, Toerisme Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be