Toeristisch seizoen in Het Vinne opent op 1 april

Op 1 april gaat het toeristisch seizoen in provinciedomein het Vinne in Zoutleeuw van start. Er is een nieuw speellandschap. Andere nieuwigheden dit seizoen zijn de aangepaste fietsen voor mensen met een beperking en een zitelement voor de hoeve.

"De belangrijkste nieuwe attractie in 2022 is het speellandschap waar kinderen zich volop kunnen uitleven", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. "Aan de ingang van dit speellandschap zal de volgende maanden nog een paviljoen gebouwd worden waar bezoekers terecht kunnen voor meer info over de domeinen en kunnen schuilen tegen regen en zon. Pas als dit paviljoen klaar is zal het speellandschap officieel geopend worden".

In het nieuwe speellandschap kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven
In het nieuwe speellandschap kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven

Het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw kocht ook twee nieuwe aangepaste fietsen aan. Deze fietsen maken het mogelijk dat mensen met een fysieke of mentale beperking, samen met hun begeleider, de fietsroutes in de streek kunnen ontdekken.

Voor de hoeve werd een zitelement geplaatst. Op deze houten constructie kan men met meerdere mensen samen al zittend, liggend, hangend, spelend genieten van het uitzicht over het Vinnemeer. Het zitelement is rolstoeltoegankelijk. ​

Verder worden de houten rustbanken in het domein vernieuwd. De banken zijn gemaakt door de leerlingen van hout- en metaalbewerking van de provinciale school PISO uit Tienen. De oude banken rond de hoeve werden reeds vervangen. Voor de banken rond het meer gebeurt dit in de loop van april.

“Het unieke uitzicht over de uitgestrekte waterpartij en zeldzame broedvogels zijn, na 2 jaar van natuurwerken, terug. En daar willen we dit jaar extra van genieten. Na twee evenementluwe jaren door corona heeft Het Vinne terug een vol programma. En vermoedelijk gaan we dan het aantal bezoekers van het voorbije seizoen, 128.139 in totaal, niet slecht voor een natte zomer, overstijgen”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

Een greep uit het aanbod:

  • Op 22 april vindt de eerste Vinnemarkt van het jaar plaats op de binnenkoer van de hoeve. Tijdens de zomer kan men er elke derde vrijdag van de maand een bezoek brengen aan deze ‘kortketenmarkt”.
  • Op 22 mei neemt Het Vinne deel aan de Archeologiedagen. Onderzoek en opgravingen wijzen erop dat de omgeving van het meer vele eeuwen gebruikt worden door de mens. Er zijn dan themawandelingen, workshops en men kan er nederzettingen van jager- verzamelaars en uit de middeleeuwen bezoeken.
  • Op 5 juni is het Zoemmmfestival terug van weggeweest. Die dag zijn er workshops en spelen rond bijen en insecten. Men kan in het pinksterweekend ook uitzonderlijk overnachten en genieten van de zonsopgang boven het mooiste natuurlijke meer van Vlaanderen.
  • Rond de Vinnehoeve kan je tijdens de zomermaanden deelnemen aan de jaarlijkse zomerzoektocht ‘schatten van vlieg’, maar ook het Olympisch pad, de opdrachten voor families rond het meer ‘Buitenbijtanken’ en tal van ander spel en avontuurplezier zijn beschikbaar. Voor families zijn er op zondag opnieuw de activiteiten “Wat een gezoem?” in het bijendorp en “Wat zit er in mijn netje?” aan de educatieve poel.

 

Op vrijdag 1 april om 19 uur openen gedeputeerde An Schevenels, burgemeester Boudewijn Herbots en Ward Hendrickx, conservator van de St.-Leonarduskerk, officieel het toeristische seizoen.
Het nieuwe zitelement wordt plechtig geopend en de nieuwe, aangepaste fietsen ingereden.

Adres: Vinnehoeve, Ossenweg 70 in Zoutleeuw

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Liesbet Cox

Domeinbeheerder Het Vinne

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be