Toeristisch infopunt in Zoutleeuw vernieuwd
Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde, samen met de stad Zoutleeuw, de toeristische onthaalruimte naast het Historisch Stadhuis. Het infopunt kreeg een moderne uitstraling die aansluit bij de rijke geschiedenis van het pand en de hedendaagse behoeften van bezoekers.
“Het Historisch Stadhuis is een erfgoedparel en verdient een toeristisch infopunt dat bezoekers inspireert om op ontdekking te gaan in Zoutleeuw en de Getevallei” zegt Guy Dumst, burgemeester en schepen van toerisme van Zoutleeuw. “Bezoekers vinden er informatie over wandel- of fietsroutes en kunnen er streekproducten kopen.”
Netwerk van toeristische infopunten op het platteland
Dit infopunt kadert in het ‘Platteland Troef’-project, dat een netwerk van toeristische infopunten creëerde op plaatsen in het platteland waar dagelijks veel bezoekers komen. Zo werden er reeds infopunten geplaatst in Averbode, het plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik, het Zoet Water in Oud-Heverlee, het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal en aan de kastelen van Horst, Gaasbeek en Beersel.
Ondernemers als toeristische ambassadeurs
‘Platteland Troef’ zette ook sterk in op de vele ondernemers, zoals uitbaters van logies, restaurants en streekproductenwinkels op het platteland.
“Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Daardoor kunnen ze vanuit hun eigen hart voor de streek als geen ander mensen warm maken om op ontdekking te gaan”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor toerisme. “Maar liefst 112 ondernemers namen deel aan een ambassadeurstraject. Ze gingen op uitstap in eigen streek en zochten samen naar manieren om hun bezoekers nog beter door te verwijzen naar de vele troeven van hun eigen regio.”
Ze ontvingen een houten brochurerek of -box. Wandelaars en fietsers kunnen daardoor ook bij hen terecht voor een wandel- of fietskaart.
Tom Dehaene
Kristien Petrlic
Frank Ilsbroux