Toerisme Vlaams-Brabant zet in op autisme

Iedereen toerist

Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Om de deelname van deze mensen aan vrijetijdsactiviteiten te verhogen, werkt Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme voor Autisme samen. Zo komen er visuele stappenplannen voor 11 toeristische attracties. Hiermee kunnen mensen met autisme zich optimaal voorbereiden op hun bezoek. Het eerste visuele stappenplan, voor het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk, is klaar.

“Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten we volop in op inclusief en toegankelijk toerisme in Vlaams-Brabant. Iedereen moet, ongeacht zijn specifieke noden of budget, kunnen genieten van de troeven die onze provincie te bieden heeft. Ook mensen met autisme’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

 

Autismevriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Daguitstappen en reizen zijn voor deze mensen niet vanzelfsprekend. Ze komen vaak terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Dit strookt niet met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid. Dit verschil zorgt voor heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit en heeft bijgevolg ook een negatieve impact op de beleving van zowel de persoon met autisme als zijn omgeving. Hierdoor gaan ze zo’n activiteiten vaak vermijden.

 

“Voor de toeristische sector is het echter niet altijd gemakkelijk om zonder kennis van deze problematiek in te spelen op de noden van mensen met autisme”, zegt Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme. “Hier spelen we op in door visuele stappenplannen te ontwikkelen voor attracties. Dankzij het visueel stappenplan kunnen mensen met autisme hun bezoek aan een attractie optimaal voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap meemaken.  Deze stappenplannen zijn bovendien ook nuttig voor andere doelgroepen, zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking”.
 

Toerisme Vlaams-Brabant werkt daarom samen met de organisatie Toerisme voor Autisme. Concreet ontwikkelen ze stappenplannen voor 11 attracties en staan ze in voor de vorming van de medewerkers van deze 11 attracties.

 

Naast het visuele stappenplan voor het Belevingscentrum ’14-’18, dat reeds klaar is, worden de komende maanden stappenplannen ontwikkeld voor de volgende 10 attracties:

  • Africamuseum  in Tervuren
  • Belevingscentrum Rufferdinge in Landen
  • Bezoekerscentrum Dru!f  in Overijse
  • Damiaanmuseum in Tremelo
  • Druivenserre & wijnkelder Soniën in Overijse
  • Kasteel van Gaasbeek in Lennik
  • Museum M in Leuven
  • Sportimonium in Zemst
  • Stal ’t Solleveld in Dilbeek
  • Sven Nys Cycling Center in Tremelo

“Samen met deze 11 attracties maken we van onze provincie een autismevriendelijke provincie waar deze mensen zich welkom voelen en volwaardig toerist kunnen zijn”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Sandrina Peeters

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Sien Depoortere

Toerisme voor Autisme

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be